Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Accent op loonoffers werkt averechts

Accent op loonoffers werkt averechts

107

In het Financieele Dagblad van 28 januari pleit bestuurder Ron de Mos van CGI Nederland (voorheen Logica Nederland) voor loonoffers en een groter aandeel variabele beloning. Eerder al deed bestuurder Jeroen Versteeg van Capgemini dat.

Tijdelijk kan loonmatiging helpen, structureel niet. De eenzijdige focus op loonoffers verhult ernstiger problemen. De tijd is gekomen dat de grote dienstverleners zich herbezinnen op meer aspecten van hun positie. Zo is het kapitaal dat nodig is om één euro omzet te behalen veel te hoog.

Ondernemingen als Inter Access, Simac en Centric hebben veel minder vermogen nodig om hun omzet te halen. Ook is er teveel management nodig om medewerkers bij de klant aan het werk te krijgen. Brunel, TMC Group of IT-Staffing kunnen met veel minder management omzet genereren.

De grote dienstverleners werken met en rondom softwareproducten van anderen zoals SAP en Oracle die door de opkomst van de Cloud steeds meer standaardiseren en via verhuur steeds minder dienstverlening behoeven. De grote dienstverleners moeten zich daarom herbezinnen op hun portfolio en dat meer ordenen rondom eigen softwareproducten. Klanten zoals de publieke sector en banken willen geen grote, te complexe processen meer die te vaak mislukken. Zij kiezen voor behapbare kleine projecten en gaan meer zelf doen.

De grote IT dienstverleners onderscheiden zich niet van elkaar en ook onvoldoende van de grote business consultants. ICT zelf is geen onderscheidende kracht meer. De grote dienstverleners met veel kennis over ICT slagen er zelf niet eens in om de eigen productiviteit te verbeteren dankzij hun ICT kennis.

De Mos betrekt in een paar volzinnen in het FD het hele bedrijfsleven bij de noodzaak tot loonoffers en meer variabele beloning en hij noemt zelfs AKZO NOBEL en DSM als voorbeelden. Dat zijn ondernemingen die producten leveren en op geen enkele wijze vergeleken kunnen worden met IT dienstverleners. De roep om loonmatiging sluit wel aan bij de wensen van VNO-NCW, maar loonmatiging leidt tot minder bestedingen en verzwakt de inspanningen tot intensivering van kennis en opleidingsniveau.

De interviews met De Mos en Vergeer schetsen een eenzijdig beeld dat juist de indruk wekt dat de grote IT dienstverleners afzakken naar het niveau van veredelde detacheringbureaus. Dat is ongunstig voor hun eigen imago omdat Atos, Capgemini, CGI en Ordina juist tot de top van de markt willen behoren.

Adriaan Meij. AME Research B.V., Specialist in financieel- en industrieel ICT onderzoek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in