Home Data & Storage ACI: netwerkflexibiliteit, veiligheid en garantie

ACI: netwerkflexibiliteit, veiligheid en garantie

101

De steeds hogere eisen die worden gesteld aan netwerken hebben ervoor gezorgd dat de afgelopen jaren bestaande netwerken voortdurend zijn opgelapt en uitgebreid. Dat werkt voor even, maar voor de langere termijn is toch een drastisch andere netwerkbenadering nodig. Software Defined Networking blijkt een gouden greep te zijn.

De complexe en inflexibele hardware die nog in veel datacenters te vinden is, maakt het bedrijven niet bepaald makkelijk om snel applicaties uit te rollen of te verbeteren. Wat we zien, is dat de traditionele manier van networking eigenlijk veel te beperkt is om de komende jaren nog aan de steeds hogere eisen die worden gesteld, te kunnen voldoen. Natuurlijk is het toevoegen van nieuwe technieken en protocollen aan de bestaande netwerken voor even nog een redelijk goed werkende oplossing, maar op de lange termijn gaat dat ongetwijfeld toch voor problemen zorgen.

De laatste jaren zien we dat de focus binnen het datacenter steeds meer aan de applicatiezijde is komen te liggen; niet langer is de netwerkkant leidend. Die eis, gecombineerd met steeds strengere veiligheidsmaatregelen en het almaar toenemende dataverkeer, heeft ervoor gezorgd dat men anders naar de manier van het beheren van netwerken is gaan kijken. Cisco is een van de voortrekkers op dit gebied en ontwikkelde de Application Centric Infrastructure (ACI) als krachtige implementatie op Software Defined Networking (SDN).

ACI is als policy framework in staat een krachtige integratie tussen virtuele en fysieke netwerken te realiseren. De techniek maakt het mogelijk om als beheerder op elk gewenst moment de infrastructuur aan te passen aan de eisen van de applicaties. Het uitrollen, installeren en beheren van applicaties staat nu centraal. Dat levert bedrijven die van start gaan met ACI veel voordelen op: het systeem is flexibel en krachtig. Bovendien is het ook kostentechnisch interessant. In de netwerkwereld heeft ACI toch zeker voor een revolutie in mogelijkheden gezorgd.

In de praktijk blijkt ACI goed uit te pakken. Zo werkt Avit Systems bij het ontwerpen van complete netwerken voor bedrijven al geruime tijd met ACI, daarover vertellen wij ook meer tijdens een webinar over ACI op 16 september. De tijdswinst die wordt behaald en de flexibiliteit die het systeem biedt, worden door het bedrijf zeer gewaardeerd. Dat moet ook wel, want deze bedrijfstak is 24/7 actief. Klanten verwachten dat netwerkbeheerders op elk moment van de dag een netwerkaanpassing kunnen doorvoeren. Met ACI is dat geen enkele uitdaging meer voor de beheerders. Het systeem werkt intuïtief en is zodanig gebouwd dat het snel en vrijwel risicoloos kan worden uitgebreid. Het tijdperk van de command prompt is wat dat betreft echt al lang voorbij. Gelukkig maar.

Toch is enige voorzichtigheid nog wel geboden. De mogelijkheden van ACI zijn bijna eindeloos, maar loop bij een ACI-implementatie niet te hard van stapel. Avit bijvoorbeeld heeft in de praktijk gemerkt dat klanten het beste rustig kunnen beginnen. Eerst dat fundament neerzetten en daarna gaan uitbreiden. Als dat fundament namelijk staat, kun je heel gemakkelijk en snel gaan uitbreiden. Deze benadering levert de beste resultaten op de langere termijn op.

ACI is een oplossing die voorbereid is op de toekomst met zijn krachtige securitymaatregelen en zijn voortdurende aanpassings- en verbeteringsmogelijkheden. Dat betekent dat ook goed moet worden gekeken naar de security. Iets om zeer goed over na te denken als ACI gaat worden geïmplementeerd. Omdat in een datacenter alle lijntjes bij elkaar komen, is het noodzaak dat de data van verschillende klanten te allen tijde strikt gescheiden blijven. Met ACI wordt dat overigens goed gewaarborgd in de praktijk. Al met al levert ACI door zijn ‘flexibele automatisering van de automatisering’ veel tijdbesparing en kostenvoordelen op voor de klanten die het gebruiken.

ACI is vanwege de flexibiliteit en mogelijkheden daarom voor bedrijven een interessante oplossing. Over de mogelijkheden en de vele voordelen die het systeem biedt, wordt op heldere wijze gesproken in het webinar ‘SDN en ACI – van strategische keuze tot aan de technische handvatten’. Aan de hand van de praktijkervaringen van Avit Systems met ACI krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden. Meer informatie over dit webinar, dat plaatsvindt op 16 september 2015, vindt u op AboutACI 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in