Home Innovatie & Strategie Activity: open source framework voor BPM

Activity: open source framework voor BPM

117

Eind vorig jaar vond de Activiti community day plaats in Berlijn. Een kleine 70 personen kwam luisteren naar een dag vol presentaties over het framework. Een mooi voorbeeld van hoe een actieve community van een open source project een belangrijke bijdrage levert aan de kennis en motivatie van alle geïnteresseerden.

Activiti is een open source framework voor BPM, geheel vanaf de grond opgebouwd om BPMN 2.0 te ondersteunen. Deze relatief nieuwe standaard brengt een standaardnotatie en opslagformaat voor business processen. Hierdoor worden de werelden van procesmodellering en procesautomatisering dichter bij elkaar gebracht. Er kan door personen uit beide disciplines aan hetzelfde model worden gewerkt terwijl het proces tot stand komt.

Activiti is een lightweight en high-performance implementatie van de BPMN 2.0 standaard die een actieve collaboratie vanuit de community verwelkomt naast de sponsoring van het project door Alfresco. Diverse componenten van het framework worden zo door ontwikkelaars met veel enthousiasme bijeen gebracht om het geheel naar een hoger niveau te tillen. Zo bestaat er inmiddels, naast de procesengine die het kloppend hart van Activiti is, een browser-based modelleertool, een designer tool voor de technische configuratie van processen en services door ontwikkelaars, connectoren voor diverse populaire andere open source projecten zoals Mule en Camel en ondersteunt Activiti ook deployment naar Java EE en OSGi containers.

Wat de focus heeft in Activiti? Ten eerste stabiliteit. De kern van het framework staat en doorstaat de proef in de praktijk. In de tweede plaats is gebruiksgemak volop in ontwikkeling. Dat heeft betrekking op het gemak voor een ontwikkelaar (meer databases, eenvoudigere installatie, minder afhankelijkheden, etc) maar ook voor gebruikers, wat duidelijk wordt in producten gebaseerd op Activiti. De aandacht richt zich nadrukkelijk op het benutten van de sterke kern van Activiti om in de praktijk problemen op te lossen. Dit moet zo eenvoudig mogelijk worden.

Waar de kracht van de community echt duidelijk wordt is in de praktijkvoorbeelden. De componenten van het framework worden selectief ingezet, wat aantoont dat de componenten goed van elkaar gescheiden zijn maar ook dat het integreren van eigen componenten goed realiseerbaar is.

Dit betekent niet dat er geen werk meer ligt. Sterker nog, het bruist in de community van de ideeën. En niet alleen dat, er is ook de bereidheid hieraan bij te dragen. Dit enthousiasme is van groot belang. Waar kan het beter?

* Er is meer aandacht nodig voor features rondom beheer. De ondersteuning hiervoor is nog matig. Met name bij grote aantallen processen heeft een beheerder niet de gereedschappen om het overzicht te houden.

* De OSGi ondersteuning is nog basaal. Praktijkvoorbeelden moeten duidelijk maken welke zaken hier nog aan toegevoegd moeten worden, maar versionering van services en ontsluiten van meer informatie over de engine zijn duidelijke verbeterpunten.

* Form support. Op dit moment biedt Activiti simpele formulieren aan via het Explorer tool, maar voor elke vorm van maatwerk moet het geheel zelf worden gebouwd.

Zoals het een echt opensource project betaamt, zijn de materialen uiteraard terug te lezen

Tiese Barrell, BPM Consultant / JAVA Lead Developer / Gecertificeerd Scrum Master bij Salves

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in