Home Innovatie & Strategie Afbreken of afbouwen

Afbreken of afbouwen

103
dainamics

Het overstappen naar een nieuwe leverancier bezorgt veel organisaties kopzorgen. Dat geldt overigens niet alleen voor organisatie, maar ook voor hun adviseurs. Dat mocht ik de afgelopen zelf weer eens aan den lijven ondervinden. De latende leverancier nam met pijn in het hart afscheid. De kennis en ervaring die zij door de jaren heen hadden opgebouwd moesten zij overdragen aan de nieuwe leverancier. Een transitie vraagt om veel management aandacht van alle betrokken partijen. In veel gevallen verloopt een transitie geruisloos, soms gaat het niet helemaal soepel en in een enkel geval wordt de continuïteit van de bedrijfsvoering door een transitie in gevaar gebracht.

Essentieel bij een transitie is een deugdelijke planning. Op welke moment wordt welke kennis overgedragen. Dat gaat vooral over beschikbaarheid van de knowledge givers en knowledge takers. Dat besef is wel doorgedrongen in de markt. Zo ook in deze situatie,  er lag een prachtig transitieplan en eenduidige verantwoordelijkheden en tijdslijnen. Waar vaak te gemakkelijk over wordt gedacht is de onderliggende strategie voor lopende projecten en releases. De nieuwe leverancier heeft er niet alleen een commercieel belang bij om zo snel als mogelijk de volledig verantwoordelijkheid  over te nemen. Hoe sneller de nieuwe leverancier in het zadel zit hoe sneller deze ook op haar (end-to-end) verantwoordelijkheden kan worden aangesproken. “Afbreken” lijkt dan de meest passende strategie.

Dat is echter net iets te makkelijk. Het per direct overdragen van de verantwoordelijkheid voor lopende projecten en releases brengt ook risico’s met zich mee. Is de nieuwe leverancier in staat om per direct voldoende en voldoende gekwalificeerde professionals in te zetten voor het overnemen van de verantwoordelijkheid? Hoe hoog zijn de extra kosten van de kennisoverdracht ten behoeve van lopende projecten en releases? Allemaal vragen die organisaties zich moeten stellen bij het bepalen van de strategie.

Volgende week is de volgende stuurgroepvergadering; “afbreken of afbouwen” staat prominent op de agenda. Wellicht dat voor grote lopende projecten en releases het antwoord dan wel eens “afbouwen” zou kunnen zijn. Ook voor transities geldt, bezigt eer gij begint.

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here