Home Data & Storage Aftappen wifi-signalen door Google onwettig

Aftappen wifi-signalen door Google onwettig

77

Ook in de Verenigde Staten mogen de Google Street View auto’s niet zomaar meer wifi-signalen opslurpen. Dat heeft de rechter van het Ninth Circuit of the U.S. Court of Appeals in hoger beroep bepaald. In een eerdere procedure oordeelde de rechtbank in Illinois nog dat het aftappen van wifi-signalen niet in strijd was met de Wiretap Act.

Het hoger beroep draaide om de vraag of het verzamelen van onversleutelde data via wifi-netwerken door de Google Street View auto’s onder de uitzonderingsbepaling van de Wiretap Act valt. De Wiretap Act staat toe dat ‘electronic communication readily accesible to the general public’ wordt opgevangen door derden. Wifi-signalen zijn niet vrij toegankelijk, want, zo concludeert de rechter nu, het gemiddelde publiek beschikt niet over de expertise om de data te onderscheppen en te decoderen. Het beroep van Google op de uitzondering uit de Wiretap Act kan daarom niet slagen.

Eerder problemen rond wifi


Het is niet de eerste keer dat Google op de vingers wordt getikt voor het opslurpen van wifi-signalen. De Street View affaire begon in Duitsland toen enkele privacywaakhonden daar aan de bel trokken en Google een boete oplegde. Ook in o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Nederland leidde onderzoeken tot de conclusie dat de Google Street View auto’s onrechtmatig gegevens verzamelden. Google heeft altijd beweerd dat het verzamelen van data via wifi-netwerken per ongeluk gebeurde.

Nick Kruijsen, Solv Advocaten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in