Home Telecom Agile productontwikkeling noodzaak voor telecom

Agile productontwikkeling noodzaak voor telecom

217

De belangrijkste trend in productontwikkeling binnen de telecomindustrie op dit moment? Als je het mij vraagt, is dat de toenemende focus op software in plaats van hardware. Dankzij alle technologische innovaties is hardware tegenwoordig slechts een eyecatcher, terwijl de echte functionaliteit van een device – zoals een zakelijke IP-telefoonmulticellsysteem of een PBX-systeem – afhankelijk is van de gebruikte software.

Consumenten kopen een product dus voornamelijk om wat er aan de binnenkant zit, en dit vraagt om een nieuwe benadering van de processen rond productontwikkeling. De meeste telecomproducenten maken gebruik van de zogenaamde watervalmethode als sequentieel designproces voor processen – inclusief softwareontwikkelingsprocessen. In mijn optiek doen zij er echter goed aan over te stappen naar een agile methode. Alleen dan zijn producenten klaar voor de toekomst en in staat om klantbehoeften in een vroeg stadium in producten te implementeren.

Productontwikkeling: Waterval versus agile

De watervalontwikkelingsmethode bestaat uit verschillende vastgelegde fasen, zoals concept, analyse, ontwerp, constructie, testen en implementatie, en stelt dat men pas door mag naar een volgende fase na het afsluiten van de vorige. Op die manier wordt een compleet nieuw product gelanceerd, inclusief alle functionaliteiten. Tijdens een agile ontwikkelingsproces daarentegen breng je een product zo vroeg mogelijk uit met minimale functionaliteiten. Op die manier kunnen consumenten het product al in een vroeg stadium gebruiken en de producent kort na de lancering van de eerste versie van het product voorzien van feedback. Uiteindelijk wordt er zo een product ontwikkeld, dat zoveel mogelijk voldoet aan de behoeften van de zakelijke klant.

Het toppunt van flexibiliteit

In onze moderne, softwaregeoriënteerde wereld biedt een agile manier van productontwikkeling verschillende voordelen in vergelijking met de watervalmethode. Flexibiliteit, bijvoorbeeld. Bij ontwikkeling op basis van de watervalmethode duurt het lang voordat de consument feedback geeft op het product. Voor programmeurs en ontwikkelaars is het moeilijk om in de tussentijd klantfeedback te implementeren of designaanpassingen te doen. Het proces is sequentieel, dus als één stap is afgerond, kun je niet terug naar een vorige stap zonder het complete proces opnieuw te moeten starten. Met een agile methode werken programmeurs en ontwikkelaars in kleine modules. Hierdoor zijn ze in staat een nieuw product stap voor stap te testen en te evalueren, en waar nodig aanpassingen te doen. Veel flexibeler dus.

Eerdere lancering, minder fouten

Flexibiliteit is niet het enige voordeel van een agile methode. Kwaliteit speelt ook een belangrijke rol. De watervalmethode kent één testfase aan het einde van de productontwikkeling. Vergelijk dit met een agile methode waarbij je constant zowel handmatige als automatische testprocedures implementeert tijdens elke ontwikkelingsfase. En dit inclusief feedback van eindgebruikers. Het resultaat van deze laatste methode? Bugs en fouten worden eerder ontdekt, en men heeft de mogelijkheid klantfeedback zo vroeg mogelijk in het design te implementeren. Met andere woorden: een flexibelere, efficiëntere en snellere testprocedure die resulteert in een eerdere softwarelancering én minder fouten in de productontwikkelingsfase. Dat is nog eens twee vliegen in één klap slaan.

Werknemers: je belangrijkste investering

Een belangrijk extra aandachtspunt tijdens het agile productontwikkelingsproces is wat mij betreft het team. Het maakt namelijk niet uit hoe flexibel of kwalitatief je proces ook is, zonder de juiste investeringen in je team zul je nooit de award voor beste product winnen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je proces aansluit bij de behoeften van je werknemers. Bijvoorbeeld door een feedbackmoment in te voeren aan het eind van elke ontwikkelingsfase. Teamleden kunnen aangeven of zij over de juiste input en (technologische) middelen beschikten om hun werk te doen. Ook als je start met de ontwikkeling van een nieuw product, is het belangrijk dat werknemers over de juiste kennis en capaciteiten beschikken. Dit bereik je door productdemonstraties, workshops, en tips vanuit andere productielocaties of zelftraining aan te bieden. Alles om de allerbeste voorbereiding op nieuwe productontwikkeling te garanderen.

Mijn visie op het agile productontwikkelingsproces in de telecomindustrie moge nu duidelijk zijn. Tot slot wil ik graag uitlichten dat dit niet alleen geldt voor softwareontwikkeling. Hoewel hardwareontwikkeling lastig stap voor stap is uit te voeren – je kunt eindgebruikers immers niet vragen een half product te evalueren –, zijn er altijd mogelijkheden om je hardwarewerkmethode te integreren in je agile processen, en andersom. Just do it!

Thomas Hinzmann, hoofd R&D business customers Gigaset pro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in