Home Security AI-based security onmisbaar in de strijd tegen generatieve AI-bots van cybercriminelen 

AI-based security onmisbaar in de strijd tegen generatieve AI-bots van cybercriminelen 

YaWorks -
24

AI heeft de toekomst; dat is duidelijk. Er valt dan ook veel winst te behalen met deze technologische ontwikkeling, maar de komst van AI brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Jeetu Patel, Cisco’s executive vice president security and collaboration waarschuwde recent nog dat het voor de gemiddelde medewerker straks onmogelijk wordt om een phishing mail te herkennen. Generative AI-bots zijn namelijk in staat om de stijl van specifieke personen te imiteren. Volgens Patel gaan we deze manier van phising in de toekomst dan ook veel vaker zien. 

Nu phishing met AI toe neemt, is voorbereiding belangrijker dan ooit. Om de beveiliging en het bestaansrecht van je bedrijf te garanderen kun je daarbij niet meer volstaan met het tijdig updaten van systemen en het bijhouden van je anti-virus software. Met de juiste maatregelen kun je de gevolgen van zo’n phishingaanval wel beperken, of zelfs helemaal voorkomen.  

Doe grondig onderzoek naar de staat van je beveiliging

Als je hackers voor wilt blijven en je organisatie wilt beschermen, is het aan te raden om de staat van je beveiliging regelmatig grondig te onderzoeken op kwaadwillende actoren. Identificeer kwetsbaarheden en verbeterpunten voordat ze worden uitgebuit door AI zodat bedreigingen tijdig gedetecteerd en bestreden kunnen worden.

Benut de voordelen van AI voor security

Daarnaast het belangrijk om bij een calamiteit snel te kunnen schakelen. Dit vraagt om een serieuze investering in een moderne en veilige IT-infrastructuur die bedrijfsprocessen 24/7 ondersteunt, zodat schade door een storing of imagoschade door het uitlekken van gevoelige gegevens te voorkomen is.

Gelukkig is AI daarbij niet alleen een bedreiging; het heeft ook voordelen. Beveiligingsoplossingen kunnen AI inzetten om nieuwe bedreigingen te herkennen en te mitigeren of AI kan worden ingezet om de staat van de IT-beveiliging grondig te evalueren en te automatiseren, waardoor de beheerslast voor organisaties vermindert en ze zich kunnen richten op verdere verbeteringen van de beveiliging.

Omdat producenten van beveiligingsproducten bovendien veel input ontvangen van hun klanten, kunnen zij nieuwe trends toevoegen aan hun AI learning-modellen, waarbij de IT-beveiliging steeds verder wordt verbeterd en organisaties beter te beschermen zijn.

Implementeer een continu optimalisatieproces 

Tot slot is het cruciaal een continu optimalisatieproces, volgens de Plan-Do-Check-Act cyclus te integreren, waarbij je voortdurend je beveiligingsmaatregelen en protocollen evalueert en aanpast om gelijke tred te houden met het actuele dreigingslandschap. Daarmee zorg je ervoor dat je IT-infrastructuur robuust genoeg is om de continu veranderende dreigingen het hoofd te bieden Door op deze manier proactief te werk te gaan en AI op de juiste manier te integreren, kun je de veiligheid maximaliseren, de veerkracht van je organisatie vergroten en cybercriminelen een stap voor blijven.

André van Dalen – Solution Architect bij YaWorks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in