Home Innovatie & Strategie AI in logistiek bevindt zich door alledaagse toepassingen op een cruciaal keerpunt

AI in logistiek bevindt zich door alledaagse toepassingen op een cruciaal keerpunt

Passagiers op Schiphol kunnen binnenkort profiteren van geavanceerde AI-voorspellingen voor de wachttijd van hun bagage. Deze innovatie verbetert de reiservaring zonder de afhandelingssnelheid te beïnvloeden en markeert een cruciaal keerpunt in de logistiek. De verwachting is dat de toepassing van AI in de logistiek verder zal toenemen, mede dankzij de toegankelijkheid van geavanceerde AI-tools voor een breder, minder technisch publiek.

Deze ontwikkeling duidt op het bereiken van het ‘Plateau van Productiviteit’ volgens de Gartner Hype Cycle. Gartner, een toonaangevend onderzoeks- en adviesbureau, beschrijft de evolutie van AI-technologieën in verschillende fasen. Na de initiële hoge verwachtingen en teleurstellingen bevindt AI in de logistiek zich nu in de ‘Slope of Enlightenment’. Organisaties en individuen erkennen steeds meer de potentie en praktische toepasbaarheid van AI. Praktijkvoorbeelden, zoals die op Schiphol, illustreren deze overgang naar een fase waarin de voordelen van AI duidelijker worden en de technologie zich nestelt in operationele bedrijfsprocessen.

De versnelde acceptatie en integratie van AI wijzen op het naderende ‘Plateau van Productiviteit’, waarin technologieën hun beloftes waarmaken en op grote schaal worden toegepast. De snelle evolutie van AI, aangejaagd door doorbraken zoals ChatGPT van OpenAI, heeft de tijdlijn van de Hype Cycle aanzienlijk ingekort. Dit betekent dat de overgang van ‘hype’ naar daadwerkelijke productiviteit veel sneller plaatsvindt dan bij eerdere technologische innovaties. De groeiende lijst van succesvolle use-cases onderstreept het feit dat AI niet langer een verre toekomstvisie is, maar een concrete realiteit met een directe impact op diverse sectoren, waaronder de logistiek.

Jan van Elderen, Lecturer ICT & Logistics at Breda University of Applied Sciences

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in