Home Internet Location based services en beacons breken door in 2015

Location based services en beacons breken door in 2015

91
dainamics

Wi-Fi biedt ons de vrijheid om te werken en te communiceren waar we willen. Maar Wi-Fi heeft in 2015 nog veel meer in petto voor ons. Vijf voorspellingen.

Voorspelling 1: Algoritmes verdelen voortaan de schaarse Wi-Fi-capaciteit
Smart Wi-Fi heeft de toekomst. De kwaliteit van de meeste Wi-Fi-systemen laat ook in 2015 nog steeds sterk te wensen over. 4G is ideaal voor de buitengebieden en Wi-Fi is meer geschikt voor zogenoemde high density-omgevingen. ‘We want better Wi-Fi, Wi-Fi die werkt’, zo hoor je overal. Maar Wi-Fi is en blijft een gedeeld medium. Slimme technieken zoals dynamic channel assignment, client load balancing, band steering en airtime fairness verdelen op basis van algoritmes de schaarse WiFi-capaciteit. In stadions en op festivalterreinen waar tienduizenden bezoekers samenkomen, worden Wi-Fi-gebruikers bijvoorbeeld automatisch van de overvolle 2.4 GHz band naar de minder drukke 5 GHz geloodst.

Voorspelling 2: Hotspot 2.0 neemt een hoge vlucht
Hotspot 2.0, een leveranciersonafhankelijk initiatief van de Wi-Fi Alliance dat onder de merknaam Passpoint op de markt is gebracht, gaat volgens de analisten een gouden toekomst tegemoet. Deze techniek maakt internationaal roamen over WiFi-hotspots mogelijk en vereenvoudigt daarmee het leven van de frequente zakenreiziger. Steeds meer providers adopteren Hotspot 2.0, zo blijkt uit onderzoek van Infonetics. Carriers beheren gemiddeld ongeveer 32.000 access points op dit moment; dit zal groeien naar iets meer dan 44.000 in 2015, een groei van 33 procent. 40 procent van de operators verwacht dat meer dan de helft van hun access points aan het eind van 2015 geïntegreerd zullen zijn met Hotspot 2.0. Hotspot 2.0 zorgt voor een automatische, naadloze Wi-Fi-verbinding. Op hotspots die Wi-Fi 2.0 ondersteunen hoeft nooit meer ingelogd te worden. Hotspot 2.0 is bovendien volledig gecertificeerd volgens het beveiligingsprotocol WPA2.

Voorspelling 3: Location based services veroveren Nederland
Wi-Fi-tracking is in 2015 geen vies woord meer. Consumenten leren wat de prijs van “gratis” Wi-Fi is. Gratis Wi-Fi is gewild, in het stadion, het park en in de Rotterdamse Koopgoot, maar zoals iedere econoom weet: there ain’t no such thing as a free lunch. Wi-Fi in het voetbalstadion komt voortaan in twee varianten: social en premium. Social is gratis voor iedereen, gebruikers kunnen hiermee voorzien in hun basisbehoefte zoals social media en e-mail. Daarnaast komt er een betaalde premium-dienst beschikbaar met meer internetbandbreedte en meer mogelijkheden. Location based services (LBS) bieden ongekende mogelijkheden om de dienstverlening aan klanten te optimaliseren. Doordat klantbewegingen exact worden bijhouden, kunnen bedrijven op maat gesneden marketingcampagnes opzetten en realtime kortingscoupons verstrekken. Detaillisten kunnen door Wi-Fi-tracking snel bepalen welke winkelbezoekers nieuw zijn, wie een herhalingsbezoek aan de shop aflegt en hoe lang ze in totaal shoppen. Ze kunnen ook vaststellen hoe lang klanten bij bepaalde artikelen stilstaan. Op basis van de verwachte piektijden en daluren passen ze de personeelsbezetting flexibel aan. Ook in de hotelbranche dragen location based services steeds vaker bij aan het verbeteren van de klanttevredenheid. De hostess herkent specifieke wensen van gasten en speelt daar direct op in. Trouwe hotelgasten profiteren van de mogelijkheid om zelf automatisch in te checken. In een ziekenhuis hoef je nooit meer te verdwalen dankzij navigatie via LBS en zogenoemde beacons. De iBeacons voor Apple-apparaten gaan volgens marketingspecialisten in 2015 een revolutie op de winkelvloer veroorzaken. Hiermee kunnen winkels, maar ook musea, relevante notificaties sturen naar mensen in de buurt met een smartphone. In openbare ruimten zoals vliegvelden, congrescentra, stadions, festivals en binnensteden maakt Wi-Fi technologie het mogelijk om realtime crowd control toe te passen. Een zogeheten heat map geeft met stippen, kleurgebieden en grafieken een nauwkeurig beeld van de positie van de bezoekers.

Voorspelling 4: Het beheer van Wi-Fi gebeurt steeds vaker vanuit de cloud
Onderzoekers van IDC voorspellen dat de wereldwijde enterprise-markt voor cloud managed WLAN-infrastructuren en managed services in 2018 2,5 miljard dollar zal bedragen. Volgens de onderzoekers verschuift door cloud computing het zwaartepunt van enterprise-IT steeds meer van hardware naar services. Zij verwachten dan ook dat de markt voor cloudbased Wi-Fi-toepassingen de komende jaren alleen maar zal toenemen. Alle diensten die doorgaans in het lokale netwerk zitten, zoals WLAN controllers, authenticatieservers, captive portals, advertentietools en content filters worden steeds vaker als dienst uit de cloud aangeboden.

Voorspelling 5: Wi-Fi maakt zich onmisbaar in het kader van IoT
Met de aanstaande verkoop van de Apple Watch in 2015 staan we aan de vooravond van de grote doorbraak van het Internet of Things (IoT). Steeds meer objecten en systemen zullen met het internet verbonden zijn en met elkaar communiceren en heel vaak via Wi-Fi. Analisten van Gartner voorspellen dat de installed base van met elkaar verbonden apparaten via het Internet of Things in 2020 al 26 miljard stuks zal bedragen. Mind you, dit is exclusief PC’s, smartphones en tablets.

Kortom: als het om Wi-Fi gaat, you ain’t seen nothing yet!

Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here