Home Data & Storage Hoe bepaalt u of u iets met Big Data moet doen?

Hoe bepaalt u of u iets met Big Data moet doen?

123

Alles draait tegenwoordig om informatie. Op basis van informatie worden keuzes gemaakt. Bijvoorbeeld wat u vandaag of volgende week gaat doen, of welke keuzes volgende maand belangrijk worden voor uw organisatie. Deze beslissingen wilt u maken op basis van de meest accurate en correcte informatie. Maar hoe weet u of de informatie klopt en dat u erop kunt vertrouwen?

We doen het allemaal: “googelen”. Het is zelfs al geruime tijd een werkwoord in de Dikke van Dale. De zoekresultaten, oftewel de informatie die u gepresenteerd krijgt, worden bepaald door Google. Een interessant gegeven, nietwaar? Statistieken laten zien dat slechts 2% van de Nederlanders nog naar informatie onderaan de eerste pagina kijkt, waarvan maximaal 5% de tweede zoekresultatenpagina bezoekt. Wilt u vertrouwen op de informatie die op de eerste pagina staat, die grotendeels van reclame is voorzien waar bedrijven veel voor betalen om daar te staan? Ik weet zeker dat u tot veel betere inzichten kunt komen!

Door het juist toepassen van Big Data Science neemt u het heft weer in eigen hand en voorziet u uzelf en uw organisatie van de juiste informatie om beslissingen op te baseren. Het is hiervoor natuurlijk essentieel dat u als basis correcte informatie heeft. Vervolgens verrijkt u deze informatie zodat u correlaties kunt maken en nieuwe patronen gaat zien.

Hoe groot is de impact van Big Data eigenlijk?

big data

Big Data toepassingen

Het is mogelijk dat uw organisatie uitdagingen ervaart bij het inregelen of optimaliseren van processen. Voor veel organisaties is het bijvoorbeeld lastig om nieuwe wet- en regelgeving begrijpelijk in te laten regelen door IT. Veel organisaties bevinden zich in een transitie naar de cloud en werken daarom in een hybride omgeving. Een Big Data Management Platform (Big DMP) zorgt ervoor dat u tijdens deze transitie volledig grip houdt.

Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat u te maken heeft met laatbetalers of (aanstaande) fraudeurs. Erg vervelend natuurlijk, maar met een Big DMP is het mogelijk op voorhand deze personen op te sporen. Naast het feit dat u niet of minder vaak een deurwaarder bij uw klanten hoeft langs te sturen, hoeft u ook minder lang op uw geld te wachten.

Oké, u wilt gaan starten met een kleine case of een Big DMP. En wat nu? Het is belangrijk om één use-case te definiëren en deze goed te implementeren. Dit levert snel resultaat op die u als motivator kunt gebruiken binnen uw organisatie. Nieuwe toepassingen zullen daarna zeker volgen, maar belangrijker: u krijgt en houdt weer grip op zaken.

Eén geruststelling: u bent zeker niet de enige die naar grip en orde zoekt. Veel organisaties worstelen met het inzichtelijk krijgen van informatie en oplossen van terugkerende zaken zoals kostenreductie en het echt inzichtelijk krijgen van kostenposten. Het antwoord hierop is vaak te vinden in uw eigen data. Alleen vormen de verschillende databronnen en applicaties het probleem van ontbrekende communicatiebruggen. Daardoor vallen belangrijke patronen vaak niet (duidelijk) op en zijn correlaties niet of nauwelijks te maken.

Praktijkvoorbeelden

Met een aantal voorbeelden wil ik dit iets tastbaarder maken. In de volgende scenario’s lost het inregelen van een Big Data Management Platform niet alleen het probleem op, maar bespaart het ook tijd en geld. Daarnaast zorgen voorspellende modellen voor het beperken van onvoorziene uitgaven.

Voorkomen van (onvoorziene) uitkeringen

Op veel levensmiddelen zit – zoals u ongetwijfeld weet – een houdbaarheidsgarantie of minimale levensduur. Door vertraging tijdens het transport is deze minimale levensduur of houdbaarheid soms niet langer haalbaar. Hier komen verzekeraars vaak pas later achter, wanneer er claims worden ingediend. De transporteur is hiervoor dan niet altijd meer aansprakelijk te stellen en uitkering volgt.

Jaarlijks worden er zo veel ongebudgetteerde claims ingediend die dus voor onvoorziene en hoge kosten zorgen. Door Big Data Data Science toe te passen, komt u tot inzichten die u hiervoor nog niet had. Door patroonherkenning en de uitgebreide mogelijkheden van een Big Data Management Platform kan er zelfs op bepaalde trajecten vroegtijdig worden ingegrepen. Met als resultaat dat er minder claims volgen die ongebudgetteerd moeten worden uitgekeerd.

Opsporen van fraudeurs

Ditzelfde Big Data Management Platform is ook toepasbaar om fraudeurs op te sporen. Fraudeurs werken vaak met vaste patronen. Deze patronen worden met een Big DMP inzichtelijk gemaakt en zo kunnen nog niet ontmaskerde fraudeurs alsnog worden opgespoord. Door het creëren van dashboards met patroonherkenning, kunnen nieuwe fraudeurs zelfs vroegtijdig worden opgespoord, benaderd en tegengehouden voordat zij hun strafbare feit kunnen plegen.

Realiseer besparing

U kunt veel besparen op talloze gebieden door uw Big DMP slim in te zetten, zoals:

  • Op onvoorziene uitkeringen, deurwaarderskosten en gevolgen van frauduleus handelen.
  • In de transportsector door slimmere rijroutes die rekening houden met weer- en onderhoudsvoorspellingen.
  • Inzicht krijgen in de bezetting van uw pand(en) en zodoende eenvoudig besparen op onderhoud en schoonmaakkosten.

Dit zijn slechts enkele toepassingen van de vele mogelijkheden die het Big Data Management Platform u de komende jaren biedt.

Meer weten over een Big Data Management Platform in uw organisatie?

Zit u misschien met een probleem waar een afdeling al langere tijd een oplossing voor probeert te vinden? Met de juiste software krijgt u binnen no-time de inzichten waar u al lange tijd naar op zoek bent. Wij matchen de kennis- en correlatievraagstukken om het beste resultaat voor u te realiseren.

Remco Toele, Solution Advisor bij Comparex, binnen het team van Big Data & Analytics

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in