Home Internet Alles van waarde is weerloos, of gewoon te koop op Marktplaats…

Alles van waarde is weerloos, of gewoon te koop op Marktplaats…

75

De Citotoets wordt steeds belangrijker en dus neemt de waarde ervan toe. En als de waarde van iets maar hoog genoeg is, en de pakkans voldoende klein, is het een kwestie van tijd voordat fraude en diefstal ‘lonen’.

Ofschoon de waarde is toegenomen en de tijden zijn veranderd wordt de Citotoets nog steeds geproduceerd en afgenomen alsof het 1980 is. Via hardcopy-boekjes die ruim van tevoren naar scholen worden vervoerd, in een logistieke keten met talloze (mogelijk zwakke) schakels. De afgelopen jaren is ook een begin gemaakt met een digitale versie van de Eindtoets Basisonderwijs. Deze biedt meer mogelijkheden tot geheimhouding en kan in meerdere versies aangeboden worden, zodat niet alle leerlingen dezelfde mix van vragen krijgen.

Assessment-toetsen voor volwassenen worden inmiddels al met heel veel succes op die manier ingezet. Bij de digitale Citotoets gooide de piekbelasting op de servers – door ‘teveel’ scholen die tegelijkertijd inlogden op het systeem – roet in het eten. Dat lijkt mij een probleem dat anno 2013 toch niet meer zou mogen optreden. Simpel op te lossen.

Misschien dat nu het kalf dit jaar bijna verdronken is, er meer werk gemaakt kan worden van de digitale versie. Deze is immers veel meer in lijn met onze huidige maatschappij en met kinderen die stuk voor stuk beter thuis zijn op een beeldscherm dan in een boek. Een tweede bijkomend voordeel is dat ook trainen en oefenen eenvoudiger mogelijk worden. Thuis of op school.

Er bestaan al lang online toets- en assessmentsystemen waarbij steeds andere vragen (items) voor oefentoetsen gegenereerd worden. Vragen die identiek zijn van kwaliteit en niveau als de uiteindelijke vragen. Zo’n testtraining is prima en levert gemiddeld op de uiteindelijke toets een scorewinst op van 5 procent. De scholier leert hierdoor namelijk de vaardigheid om zo’n test inhoudelijk goed te maken, zodat zijn prestaties een betere weergave zijn van zijn daadwerkelijke kennis en leervermogen. Hij ‘leert’ de toets maken, maar kan geen specifieke vragen uit het hoofd leren.

Citotoets digitaal goedkoper


Bijkomend voordeel is dat de oplossing, zeker op de langere termijn, ook kosteneffectiever is dan de huidige logistiek gewaagde operatie van het volledig in geheimhouding verspreiden van 165.000 papieren Citotoetsen. Toetsen die ook nog eens allemaal handmatig verwerkt moeten worden.

Een relatief snel te implementeren moderniseringsslag in het onderwijs die de kwaliteit verbetert en de kosten verlaagt. Zou toch interessant moeten zijn op dit moment.

Ward van Beek is actief als zelfstandig communicatie-adviseur, vanuit zijn bedrijf GotContent? Daarvoor was hij meer dan tien jaar eigenaar en directeur van PR-bureau Whizpr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in