Home Innovatie & Strategie Alles wordt software

Alles wordt software

66

Een paar weken geleden had ik het genoegen een hele week op EMC World te kunnen meemaken. Een van de opvallendste conclusies die ik er kon trekken, is dat software zelfs voor hardwareleveranciers van toenemend belang is. En dat een grote producent van diverse soorten hardware als General Electric plots enorm veel interesse voor software aan de dag legt.

Ik dacht dat ik naar een conferentie ging, maar zoals marketing CTO Chuck Hollis van EMC het omschrijft, was EMC World eerder een ‘tribal gathering’, een bijeenkomst van één grote stam, de EMC-familie die zowel personeelsleden als partners en klanten telt. Dit soort bijeenkomsten moet er echt wel in slagen om al die partijen minstens enkele maanden enthousiast te houden en tot ambassadeurs van het bedrijf te maken.

Wat me in Las Vegas het meeste opviel, is toch wel hoe alles software geworden is. Uiteraard leeft EMC voor een groot deel nog van de verkoop van storage hardware, maar software is een steeds belangrijker component geworden in de verkoop van deze dozen. Het ‘software-defined datacenter’ is duidelijk meer dan een nieuw hype, maar de manier waarop veel bedrijven zich zo leveranciersneutraal proberen op te stellen. Het was opvallend hoeveel software aankondigingen EMC op EMC World bracht.

Wat in dat opzicht het meeste in het oog sprong, is nog wel alles wat rond het nieuwe EMC-bedrijf hangt: Pivotal. Pivotal is een fusie van het drie jaar geleden door EMC overgenomen Greenplum en onderdelen van VMWare. Het doel van Pivotal: ervoor zorgen dat apps op een nieuwe manier gebouwd kunnen worden en bedrijven ervoor behoeden dat ze in een of ander cloud-aanbod gevangen worden. Met Pivotal wil CEO Paul Maritz overdoen wat hij eerder met VMWare deed, namelijk een nieuw soort besturingssysteem opzetten dat een bedrijf onafhankelijk maakt. Grappig, hoe Pat Gelsinger (de nieuwe VMware-CEO) schuld bekende: “toen Paul Maritz bij Microsoft was en ik bij Intel, hebben we de IT-industrie de verkeerde weg opgestuurd. We gaan dat nu rechtzetten.”

Dat software zo belangrijk geworden is, beseft ook een ‘oud’ bedrijf als General Electric. GE investeerde een miljoen dollar in Pivotal. Volgens Paul Maritz omdat GE beseft dat het mettertijd al zijn producten, van broodroosters tot vliegtuigmotoren, met sensoren zal moeten uitrusten. Sensoren die bergen data zullen produceren, data die allemaal geanalyseerd moeten worden. Een en ander wordt ook gedreven door de trend naar ‘as-a-service’. GE levert zijn vliegtuigmotoren straks als een dienst, en wordt zelf verantwoordelijk voor het onderhoud er van. Dan kan GE daar maar best zo efficiënt in worden, dat het alle onderdelen constant kan monitoren om er de levensduur van te verlengen.

Engines-as-a-Service, Toast-as-a-Service, alles wordt dienstverlening, maar met een flinke laag software om die dienstverlening mogelijk te maken.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in