Home Algemeen “Als de rook om je hoofd is verdwenen”

“Als de rook om je hoofd is verdwenen”

108

Interessant artikel in de Computable van 27 mei j.l. van de hand van Richard Keijzer. Uit een Europees onderzoek, uitgevoerd in opdracht van VMware, zou blijken dat kenniswerkers er een nieuw stokpaardje op nahouden. Ze kopen zonder toestemming van de ICT afdeling in ruime mate en dus op eigen initiatief Cloud diensten in. In Nederland zou 16% van de kantoormedewerkers zich hier aan schuldig maken met een gemiddelde besteding van rond de € 3.300,- per jaar.

Overigens geloof ik beide getallen niet. Het zou immers betekenen dat alleen al in Nederland op jaarbasis ongemerkt om en nabij de 2 miljard Euro richting de aanbieders van Cloud diensten zou vloeien. Maar het fenomeen als zodanig geloof ik wel en vraagt om aandacht. Een typisch verschijnsel trouwens, waarbij ik benieuwd ben hoe het algemeen management zich hier weer uit gaat redden. Zij zullen immers toch een goed verhaal moeten hebben waaruit blijkt dat al deze uitgaven te rechtvaardigen zijn. Ik vrees dat ze dat niet gaat lukken.

l’Histoire se repete. 25 Jaar geleden hadden ICT-managers volledige zeggenschap over het ICT-budget. 15 Jaar geleden werd dat het algemeen management, omdat in hun ogen het ICT-management er een zooitje van had gemaakt en zij het wel eens op zouden gaan lossen. 10 Jaar geleden werd de IT-infrastructuur vervolgens middels outsourcing contracten massaal doorgeschoven naar de IT-aanbodzijde, die op haar beurt als belangrijkste opdracht meekreeg om tegen de laagst mogelijke prijs weer uniformiteit in de ontstane lappendeken van applicaties en systemen aan te brengen. ‘’Het is mij toch ook niet gelukt’’ hoorde je de directeur denken (maar zeker niet hardop zeggen). En nu met de opkomst van Cloud diensten is er klaarblijkelijk weer een nieuwe chaos aan het ontstaan.

ICT is onmiskenbaar een productiefactor van formaat, maar wordt door het algemeen management te vaak op een niet pragmatische en ondoordachte wijze als vijfde wiel onder de wagen geplaatst. Wanneer de rook om het hoofd van de directeur is verdwenen zal hij tot zijn schrik bemerken dat IT wederom tot een niet te beheersen zooitje is verworden.

Ton Ketelaars is directeur van Keala Research

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in