Home Internet Altijd verbonden – of liever niet?

Altijd verbonden – of liever niet?

104

Dit jaar bestond mijn vakantie uit drie weken door Nederland varen met mijn boot. Vakantie in eigen land is fantastisch! Als je maar mooi weer hebt, dan maakt de plek niet uit. Mijn kinderen zijn de deur uit en de vakantie was daardoor rustiger dan in voorgaande jaren. Varen heeft ook de naam rustgevend te zijn, helemaal los van werk en dagelijkse beslommeringen. Maar wat mij betreft ook weer niet al te los. Ook op vakantie wil ik wel ‘involved’ zijn en de krant kunnen downloaden. Of, als het er op aankomt toegang hebben tot onze bedrijfsgegevens.

Naar een vakantiebestemming zonder wifi komt geen mens meer. Dat realiseert de watersportwereld zich ook en er is geen jachthaven meer te vinden zonder wifi en range extenders om ook aan de kop van de steiger bereik te hebben. Erg plezierig! Maar ik was op vakantie en dat betekent dat ik niet elke dag altijd mijn mail check. Helemaal loskomen van de wereld wil ik ook weer niet: ik wil graag zien wat er in de wereld speelt en ‘breaking news’ wil ik niet missen. Dat hoeft helemaal geen inbreuk te zijn op je vakantierust.

Bovendien: voor de watersport is de digitalisering een zegen. Je hebt digitale waterkaarten voor alle mogelijke devices. Die zijn altijd up-to-date. Als er in de vaargeul een ton is verlegd zie je dat meteen, in plaats van dat het een jaar duurt voordat er een nieuwe kaartversie wordt gedrukt. Meer veiligheid voor schipper en opvarenden, kortom.

Ik was weliswaar op vakantie, maar ook dan ben ik af en toe nieuwsgiering en kijk ik naar mijn mail om te zien hoe het loopt op het werk. Natuurlijk heb ik op kantoor laten weten dat als het echt dringend is ik altijd wel bereikbaar ben, maar dan alleen via een WhatsApp- of een SMS-bericht. En als ik zo’n berichtje krijg moet ik meteen toegang hebben tot alle informatie die ik nodig heb om de kwestie op te lossen. Net als op zakenreis.

Bij Veenman hebben we uiteraard alles gedigitaliseerd. Toegang op afstand is geen enkel probleem. ‘Toegang’ betekent wat mij betreft ook dat ik niet een half uur moet zoeken om informatie te vinden. Daarom hebben we onze eigen informatievoorziening in een strakke, heldere workflow ondergebracht, met de juiste oplossingen om direct de juiste informatie te vinden, zodat waar ik ook ben, ik per omgaande de juiste beslissingen kan nemen en/of goedkeuring kan geven.

Nu zal ik op vakantie echt geen facturen gaan accorderen. Maar ik geef toe, af en toe is er discipline nodig om niet voortdurend ‘connected’ te zijn. Hoe kan je je werk loslaten – en hoe regel je je vervanging. Loskomen van de dagelijkse informatiestroom, afkicken van je ‘informatieverslaving’ zonder in een digitaal isolement te raken. Het is goed om over die balans na te denken, vóór je op vakantie gaat!

Dirk Olivier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in