Home Ondernemen & Business Amper 23% van de Europese MKB benut volledig potentieel van energie-efficiënte technologie

Amper 23% van de Europese MKB benut volledig potentieel van energie-efficiënte technologie

48
informatieplicht

Nederlandse MKB-bedrijven komen onder steeds grotere regeldruk te staan om hun ecologische impact te reduceren. De wetgeving wordt steeds verder aangescherpt en ook de consument vraagt vaker om duurzamere goederen en diensten. Maar ondanks de druk om kostenefficiënter en duurzamer te ondernemen, bleek uit onderzoek van Epson dat amper 23% van de Europese ondernemingen volop het potentieel van energie-efficiënte technologie benut[1]. Het grootste obstakel? De vermeende kosten.

Er bestaan daarbij grote verschillen tussen grote ondernemingen en het MKB: 74% van de grote ondernemingen beschouwt duurzaamheid als een topprioriteit tegenover slechts 33% van het MKB. Grotere ondernemingen (39%) bleken dan ook al vaker energie-efficiënte IT te gebruiken dan kleinere organisaties (8%). Het MKB ziet vooral de kosten als grootste obstakel.

Is dat terecht?
Maar zorgen duurzame initiatieven wel voor hogere kosten? Niet noodzakelijkerwijs. Wanneer Europese bedrijven bijvoorbeeld over zouden stappen van hun energieverspillende laserprinters naar energiezuinige inkjets, dan kunnen zij tot wel 64% op hun stroomverbruik besparen. En dat kan een flink verschil maken: in Europa worden in totaal bijna 23 miljoen laserprinters gebruikt in bedrijven met meer dan tien medewerkers. Deze laserprinters gebruiken samen maar liefst 2,841,520,271 kWh per jaar. Vergelijk je het energieverbruik van deze laserprinters met het energieverbruik van printers als de WorkForce Pro RIPS, dan zie je dat er 1,826,254,464 kWh aan stroom kan worden bespaard.

Maar hadden laserprinters niet een hoger rendement?
Maar hoe zit het dan met de vermeende voordelen van de zakelijke laserprinter? Wanneer je veel print, dan wil je een zo hoog mogelijk rendement van je printers, dat is goedkoper én groener. Een nog altijd veelgehoord argument voor de laserprinter is dat hij weliswaar vaak duurder in aanschaf is, maar veel zuiniger in gebruik. Print je meer dan 10.000 pagina’s per jaar dan leek de keuze altijd snel gemaakt: de laserprinter stond hier op eenzame hoogte. De tijden zijn echter veranderd. Er zijn inmiddels inkjetprinters op de markt, zoals de WorkForce Pro RIPS, waarmee het mogelijk is om 75.000 pagina’s te printen, zonder het tussentijds bijvullen van de inkt. Met de gemiddelde lasertoner kun je ‘slechts’ enkele duizenden pagina’s printen.

Nóg meer milieuwinst
Overschakelen van laser naar inkjetprinters zorgt niet alleen voor een aanzienlijke energiebesparing, maar ook voor een tot 92% lagere CO2-uitstoot en tot 95% minder afval. Zo kan een switch naar inkjetprinters voor een behoorlijke kostenbesparing zorgen, terwijl je tegelijkertijd je milieudoelstellingen behaalt.

Gelukkig blijkt uit het onderzoek ook dat meer dan de helft van de respondenten (56%) plannen heeft om in het komende jaar de overstap naar inkjet te maken. De verkoopcijfers weerspiegelen deze trend: het aantal inkjetprinters in kantoren groeit jaarlijks met 13%, terwijl de markt voor laserprinters slechts 2% per jaar groeit. Volgens het IDC zal tegen 2019 al een derde van de zakelijke printermarkt uit inkjetprinters bestaan!

[1] Resultaten uit het onderzoek zijn berekend op basis van IDC data over printvolume en de hoeveelheid bedrijven in West-Europa, BLI data over de bespaarde tijd met WorkForce Pro RIPS model interventies, en het gemiddelde uurloon van Eurostat. Kijk voor meer informatie op www.epson.eu/inksaving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here