Home Innovatie & Strategie Slimme apparaten moeten gedragsverandering niet forceren, maar sturen

Slimme apparaten moeten gedragsverandering niet forceren, maar sturen

62

Kwaliteit van leven is voor iedereen anders. Wat voor de een heel acceptabel is, geeft de ander slapeloze nachten. Hoewel maatstaven onderling verschillen, hebben mensen gemeen dat zij streven naar een verbetering in hun leven. Leveranciers van slimme apparaten spelen hier handig op in. Maar hebben deze oplossingen wel toekomst?

Beter staat vaak voor méér. Mensen willen een nog mooier huis, een nog leukere partner en een nog gemakkelijkere, stressvrije manier van werken en leven. Je leven is maakbaar, melden de media. Je moet het alleen maar willen en vervolgens doen. Steeds meer apparaten en apps beloven hulp te bieden bij dat ‘doen’. Of het nu gaat om adviezen en waarschuwingen rond voedsel en sport, of geestelijke gezondheid en nachtrust.

Op 24 april komt de langverwachte iWatch op de markt. Dat is interessant voor hen die houden van gadgets én die hun kwaliteit van leven willen verbeteren. De iWatch belooft bijvoorbeeld het leven gemakkelijker te maken door domotica aan te sturen. Met een tik op het horloge zet je alle lampen in huis uit of aan en de verwarming hoog of laag. De iWatch heeft ook een stille wekkerfunctie die je wakker maakt met zachte tikjes op de pols. Heel vriendelijk. De meest gehypte iTooltjes zijn de gezondheidstracker, voor het vastleggen van zaken rond ziekte en stress, en de activiteitentracker, die meet of je genoeg beweegt of je sportieve kwaliteiten monitort. Wie te lang op de bank hangt krijgt een tik op de vingers. Nou ja, op de pols, om precies te zijn. Dit zou je moeten stimuleren om bijvoorbeeld het gras te gaan maaien of een rondje te gaan hollen.

Het probleem bij deze devices is dat zij uitgaan van de gemotiveerde gebruiker. Dit zijn mensen die bij de eerste waarschuwing al meteen opspringen om te joggen of tien push-ups te doen. Mensen die graag hun fysieke data doorsturen naar de sportschool of de huisarts. Die bij het alarm van ‘teveel stress’ onmiddellijk in lotushouding schieten, tot het apparaat laat weten dat de hartslag weer normaal is. Eerlijk gezegd geldt dit volgens mij niet voor de meeste mensen. Een enkeling daargelaten zijn mensen van nature lui en bovendien ongedisciplineerd. We willen wel afvallen, maar niet sporten. We willen gezond eten, maar niet spitten in onze groenentuin. Daarom is de ‘ slimme kruidentuin’ van clickandgrow ook een groot succes. Wat goed voor ons is, willen we eigenlijk bereiken zonder er iets voor te doen.

Apparaten die je met tikjes en biepjes helpen bij een beter leven zijn leuk, maar wellicht slechts tijdelijk interessant. Net zoals niemand het lang uithoudt met een coach die naast je zit en zo nu en dan ‘hup’ roept. Slimme ontwikkelingen die snel, pijnloos en gemakkelijk je leven verbeteren hebben daarentegen wel een grote toekomst. Want er zijn nu eenmaal meer luie mensen dan gemotiveerde sportievelingen. Kijk eens naar de Thync. Dit apparaat zet je op de zijkant van je hoofd en binnen vijftien minuten ben je net zo helder en actief als iemand die vijf espresso’s achter de kiezen heeft. Zonder de nadelige gevolgen van een overdosis aan cafeïne. De Nero manipuleert slaapgedrag zodat de gebruiker beter uitrust: altijd een helder hoofd. Zo zijn er meer producten die niet gericht zijn op bewuste en actieve gedragsverandering, maar op het bijsturen van je hersens. Deze oplossingen zijn nog niet in productie, maar worden wel ontwikkeld en getest. Misschien eng, maar ook effectief. Wellicht dat er binnenkort ook een apparaat is dat je hersens zo bewerkt dat je gaat watertanden van wortels en taart laat staan. Daarvan koop ik onmiddellijk aandelen.

Dik Graaff, Buyitdirect.com

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in