Home Innovatie & Strategie Apple Commotie

Apple Commotie

63

Het is weer zo ver: Apple komt met een aantal nieuwe producten en kort daarop verlaten twee Senior Vice Presidents het bedrijf. Natuurlijk is dat nieuws en het mag duidelijk zijn dat de media daarbij het nodige commentaar leveren. Niets mis mee. Wat mij als “oud” Apple employee en bijna 30 jaar Macintosh gebruiker af en toe stoort, is de inhoud van die media-aandacht.

Neem nu de aankondiging van de iPad mini, nog voordat iemand het product in handen heeft gehad “valt het al tegen”. Men verliest zich onmiddellijk in technische productspecificaties rond processors en batterijen, terwijl bij Apple-producten het uitgangspunt was en nog steeds is: de beleving van het product bij het gebruik waarvoor het bedoeld is.
De willekeurige passant moet het op zijn intuïtie zonder handboek kunnen gebruiken. Verder moet het er esthetisch perfect uitzien. Wat in voorkomende gevallen betekent, dat productiemethoden worden toegepast die niet eerder voor mogelijk werden gehouden. Daar wordt in die media echter nauwelijks op gewezen. En tot slot natuurlijk: de prijs. Alles wat Apple op de markt brengt is immers te duur!

Ach weet u, als je een probleem hebt met de iPad mini moet je hem vooral niet kopen! Als kwaliteit en ergonomie je niets zegt, als je de criticasters gelooft en denkt dat het ding te duur is moet je eerst bij mij langskomen en een Kindle Touch vasthouden en gebruiken dan snap je, voel je, zie je aan de software en hardware, waarom dat ding $199 kost en een iPad mini $329 En geloof me, ook mijn Kindle Touch vind ik een geweldig apparaat dat ik hartstochtelijk gebruik, en niet omdat het $199 kost, maar voor de functie waarvoor hij is bedacht en in de markt gezet, namelijk als e-Book. Ga je er iets anders meedoen dan eindigt dat in een ramp.

Apple niet heilig

O, natuurlijk maakt ook Apple af en toe een fout. Laatst nog. Steve Jobs heeft zich bij die iOS 6 aankondiging en de nieuwe ‘Map’ software in zijn graf omgedraaid. Bij hem was dat waarschijnlijk niet gebeurt. Hij was een perfectionist en het was verschrikkelijk moeilijk met hem te werken wanneer je ook een eigen mening had. Overigens kon hij dat ook wel weer waarderen. Want ook Steve was geen heilige die het altijd bij het rechte eind had! Hij verzamelde mensen om zich heen die pasten bij zijn manier van werken, en die erg goed zo niet de beste waren in de specifieke rol die zij moesten vervullen. Het was een team rond de CEO Steve Jobs. En dat moest ook zo zijn.

Want wanneer je technisch ingewikkelde producten ontwerpt waar iedereen (de willekeurige passant) zonder problemen mee om moet kunnen gaan, weet je dat je dat nooit alleen kunt. Er wordt multidisciplinair gewerkt. Bovendien heeft het hele team een kijk op andermans specialisme. Een industrieel ontwerper van het soort producten dat Apple op de markt brengt in de persoon van Jonathan Ive weet echt naast het vormgeven van hardware ook het nodige van elektronica en software. En vergeet daarbij niet dat iemand van zijn statuur, door de jaren heen, een geweldige dosis ervaring heeft opgedaan in het opereren binnen het ‘Steve team’.

Dan komt vorige week het bericht dat twee ‘Steve team’ leden opstappen. De ‘software Tsaar’ en de retailbaas. En daar gaan we weer: Leiden in last! De boel stort in, als je de sound bytes mag geloven.

Maar wellicht wilde onze software Tsaar na zo oneindig veel jaren bij Apple toch al weg om in een eigen bedrijf geweldige nieuwe softwareproducten te ontwerpen waar we allemaal blij van worden, en vormt die ‘Map’ ramp een prima excuus om de daad bij het woord te voegen. Wie zal het zeggen? Niemand heeft nog met die man gepraat dus tot nu toe zijn het allemaal veronderstellingen. Het is elkaar napraten en opjutten.

Ik hoor overigens weinig opwinding over die retailman die slechts een jaar bij Apple werkte en die dom aan het sleutelen was aan de salarissen van de retailmensen en daardoor nogal wat commotie veroorzaakte.

Natuurlijk moet Apple uitkijken geen tweede KODAK of Nokia te worden, maar dat gebeurt echt niet omdat twee individuen opstappen, daar is een veel groter complex van factoren voor nodig.

Tot slot hoop ik dat de komende jaren net zo uitdagend en succesvol worden rond Apple producten als de laatste decennia. Ja, ik ben een Apple fanaat!

Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology. Hanze University of Applied Sciences, Groningen

 

2 REACTIES

 1. Ik denk dat de media symptomen signaleert die aangeven dat het grote complex van factoren zich aan het vormen zou kunnen zijn.

  Het probleem met de Map is niet dat het een slechte Map is, maar dat Apple een prima Map van een concurrent uitwisselt voor een inferieur exemplaar van eigen ontwerp. De “experience” van de gebruiker was duidelijk niet leidend in deze beslissing. Het beschermen van het eigen ecosysteem wel.

  En zo zijn er nog wel een paar dingetjes zoals die nieuwe interface waar Apple geen gratis verloopstekkertje voor meelevert bijvoorbeeld. En die nieuwe iPad 4, zes maanden na de iPad 3, als iPad 3 koper ben je daar niet blij mee.

  Dat zijn zaken waar je wel mee wegkomt als je maar die “wow” factor weet te behouden. Alleen, die wow factor is bij de media enigszins aan het wegebben. Dat is niet de schuld van de media. Als je als bedrijf de aankondiging van een nieuw produkt met geheimzinnigheid blijft omkleden moet je niet verbaasd zijn als je publiek uiteindelijk “so what” zegt als je nieuwe produkt niet echt nieuw is maar voortborduurt op wat je al had.

 2. Hans

  Ik vind mijn “nieuwe ipad” een verschrikkelijk brick vergeleken met de Ipad mini. Wat een prachtig apparaat zeg. En zeker het geld waard

  Wel baal ik omdat de nexus7 wel in mijn binnenzak past en de mini niet. En de nexus7 is echt vergelijkbaar qua mogelijkheden (maar niet qua industrieel design).

  Blijft grote markt voor een luxe merk apple. En ze zullen ook flink lang doorgaan. Wel ben ik blij dat onze io6 man is ontslagen want ik vond de software er de afgelopen jaren oud uitzien vergeleken met android. Kan wel een upgrade gebruiken.

  Leuk je duidelijke mening weer te zien!

  Groet

  Vincent Everts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in