Een goede vriend kocht ‘m recent: de nieuwste Samsung tv. De beeldkwaliteit, het interactieve internet-gebaseerde menu, het zag er strak uit. Hoe fraai ook, realiteit is dat Samsung verlies lijdt op haar tv-displays en dit compenseert met de opbrengsten van het totale device. Ergo: Samsung’s hoofdpijndossier, Apple, komt waarschijnlijk op dit (premium) tv terrein spelen. Met het verdienmodel rond de iPad en iPhone laat Apple Samsung al alle hoeken van de kamer zien. Apple’s instap in het tv-segment kan een volgende klap betekenen. Vraag is: flikt Apple het wederom?
De platte tv-markt is namelijk een drama. Prijzen zijn sinds 2004 met 80% gedaald. De kosten slechts met 50%. Praktisch iedereen maakt verlies. Verkopen stagneren door de terugvallende vraag. Tegelijkertijd is tv als medium aan erosie onderhevig. Chris Anderson beschreef dit treffend in ‘The Long Tail’. Er wordt steeds minder tv gekeken. Die tijd besteden wij aan internetbrowsing naar meer diverse content, via andere devices. Samsung onderkent dit met haar interactieve tv-interface, maar is dit voldoende?
Apple gaat iets heel anders doen dan ‘een volgende tv’ introduceren. Het zal zich conceptueel niet naast, maar boven de concurrentie positioneren. Oftewel: een buitencategorie bouwen. Natuurlijk zal de ‘iHub’ volzitten met technische noviteiten (zoals een eigen apps store en wellicht spraak- en bewegingsgestuurd). Het gebruiksgemak zal uitmuntend zijn en, met of zonder aankoop van Loewe, het design wordt top. Maar die zaken verwacht je van Apple. Door deze zaken te vertalen in een gloednieuw concept, zal Apple haar toch al geëngageerde klanten verder voeden. Net als developpers, die als bijen op de honing op dit concept afkomen. De noodzaak tot pijnstillers voor Samsung zit ‘m in het resultaat hiervan: het uitgekiende verdienmodel. Kijk naar de iPhone, die 73% van de winst in de smartphonemarkt pakt, met ‘maar’ 9% marktaandeel.
Ondanks de perfecte hardware mis ik dat bij de Koreanen: de vertaalslag naar een eigen buitencategorie en daarmee een belangrijk ingrediënt voor een beter verdienmodel. Als bedrijfskundige zou ik een fusie met Google aanraden. Maar als marketeer zou ik meer smullen van Samsung als het zich conceptueel niet naast, maar boven de concurrentie positioneert. En dit tot in de puntjes doorvoert (geen abriposters met producten meer, geen zwarte dozen in een standaard schap van de MediaMarkt).
In vergelijking met de voorgenoemde grootheden weliswaar een bescheiden voorbeeld, maar jaren terug werkte ik aan het concept ‘t-Business’ voor Lucent. Niks geen campagne over telefoons of specs. Nee, eentje die inspeelde op de cruciale rol die de telecom (t) in de bedrijfsvoering (business) speelt. Campagnematig niet te bestrijden, immers, we adverteerden niet op specs. En met beduidend hogere conversie en resultaat dan campagnes daarvoor. Een eigen buitencategorie: ik kan ‘m u (en Samsung) van harte aanbevelen…
Bas Baars, Marketing Manager Europe bij Mitel