Home Cloud Cloud: van bedreiging naar kans

Cloud: van bedreiging naar kans

162

In onze wereldwijde 24/7 economie is de concurrentie tussen gelijk georiënteerde bedrijven al enorm. Maar met de opkomst van cloud computing krijgt de gevestigde orde daar nog eens concurrentie bij van kleine start-ups die dankzij slimme toepassing van Software-as-a-Service (SaaS) en andere cloud-varianten razendsnel furore maken. Airbnb en de taxi-app Uber zijn wat dat betreft prachtige voorbeelden van bedrijven die in een heel kort tijdsbestek een groot marktaandeel weten te veroveren. Bestaande ondernemingen zullen zich niet alleen bewust moeten zijn van deze dreiging, zij doen er goed aan ook te leren van hun nieuwe concurrenten.

Vooral software-as-a-Service (SaaS) is naar boven gekomen als een prijsbewust, cloud-gebaseerd leveringsmodel, met een laag risico, voor de automatisering van bedrijfsprocessen. Door zaken als tijdregistratie, HR en andere workforce managementtoepassingen te ondersteunen met een SaaS-model, worden interne, vaak complexe implementaties vermeden. SaaS is naast de ondersteuning van generieke bedrijfsprocessen echter ook prima geschikt om meer bedrijfskritische processen te ondersteunen. Daarmee stelt SaaS de afnemer in staat dezelfde dienstverlening te bieden als zijn grotere concurrenten. En dat ook nog eens tegen aanzienlijk lagere kosten. Een groot deel van het beheer valt met het cloud-model immers weg, waardoor de IT-afdeling zich kan richten op het laten groeien van de organisatie.

Dit laatste is precies waar ook voor bestaande ondernemingen de kansen liggen. Ze zullen mee moeten met de ontwikkelingen in de markt en het cloud-model moeten omarmen. Ze zullen IT niet langer als kostenpost moeten beschouwen, maar als business enabler. Een middel om innovatie te bewerkstelligen en nieuwe business-kansen te genereren. Alleen is voor de grote ondernemingen de adoptie van SaaS niet genoeg. Zij hebben immers ook nog te maken met hun bestaande systeemlandschap, dat vaak omvangrijk en uiterst complex is en daardoor veel beheer- en onderhoud vergt. Ter illustratie, bij veel organisaties is de IT-afdeling tot wel 80 procent van haar tijd bezig met alleen maar de boel draaiende te houden (het keeping the lights on-principe). De ontwikkeling van nieuwe applicaties blijft hierdoor vaak achter bij de behoefte van de business.

Applicaties naar de cloud
Om dit patroon te doorbreken, zullen bedrijven er toe over moeten gaan om (delen van) hun bestaande IT-infrastructuur en applicaties in de cloud onder te brengen. Uiteraard, zonder dat dit ten koste gaat van de betrouwbaarheid van hun IT-omgeving. Vaak hanteren bedrijven de strategie om bedrijfskritische systemen en privacy-gevoelige informatie in eigen huis te houden en meer algemene applicaties en data in de cloud onder te brengen. Zo’n migratie is door de doorgaans grote hoeveelheid legacy-applicaties en maatwerksystemen vaak zeer complex. Maar er zijn systemen waar het wel relatief eenvoudig kan en waarmee derhalve de grootste winst is te behalen.

Het geld en de resources die op deze manier worden bespaard, kunnen worden aangewend om nieuwe applicaties te ontwikkelen en veranderingen in gang te zetten. Ook hier biedt de cloud weer kansen. Met een Platform-as-a-Service (PaaS) variant van een high productivity platform kunnen snel applicaties worden ontwikkeld en beheerd en profiteert men optimaal van de voordelen van de cloud. Enkele van deze voordelen zijn dat er geen investeringen meer nodig zijn, er geen operating system hoeft te worden aangeschaft, geen database geïnstalleerd en geen patches meer ingepland. Zo bezien is cloud niet alleen een bedreiging voor de gevestigde orde, maar biedt het ook volop kansen om als bedrijf te transformeren naar een meer wendbare en aanpasbare organisatie met ruimte voor innovatie. En bedrijven kunnen er zich niet aan onttrekken. Bedrijven die zich slechts wapenen tegen de nieuwe orde door halsstarrig vast te houden aan hun bestaande bedrijfsmodel, zullen het hoe dan ook verliezen. Alleen bedrijven die meegaan met de ontwikkelingen in de IT-wereld en hun uitdagers met hun eigen (cloud-)wapens bestrijden, maken een goede kans.

Ing. Ruud Hochstenbach is Account / Partner Manager bij OutSystems Benelux

2 REACTIES

  1. Helemaal mee eens. Zoals u zegt maakt het ‘keeping the lights on’ werken een overstap een lastig proces, maar ik ben met mijn bedrijf toch overstapt op een platform in de cloud (via fortado). Thuiswerken als het nodig is en een back-up beschikbaar. De gevoelige informatie zoals u noemt was wel een drempeltje maar die onzekerheid bleek onterecht. Zoals genoemd biedt deze PaaS veel voordelen, blijven vernieuwen loont écht.

  2. Erg interessant en informatief artikel! Zelf zijn wij vorige maand overgestapt naar de cloud (via http://www.feka.nl/). Het is inderdaad voor velen even schakelen maar naarmate de tijd verstrijkt wordt iedereen steeds enthousiaster over de mogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in