
Het is bijzonder om te zien welke impact je kunt hebben met de producten die je als softwareontwikkelaar oplevert. Zo ontwikkelde mijn bedrijf een app voor een universitair onderzoek naar de gezondheidseffecten van onregelmatige werktijden in de luchtvaartindustrie. Met deze app krijgen piloten op basis van hun vliegrooster persoonlijk advies over licht, slapen, voeding en beweging. En met resultaat: want zij bleken hierdoor een stuk fitter en gezonder in de cockpit te zitten.
Het beroep van piloot brengt extra uitdagingen met zich mee om gezond en fit te blijven. Dit komt door wisselende diensten, lange vluchten en het passeren van verschillende tijdzones. De app was bedoeld om piloten een advies op maat te geven over de juiste tijden om te gaan slapen en te eten, allemaal wetenschappelijk verantwoord en gericht op het verbeteren van hun nachtrust en gezondheidstoestand. Het was vrij vernieuwend om een dergelijke app te ontwikkelen voor wetenschappelijk onderzoek, maar als ik puur kijk naar de functionaliteit, dan zie ik steeds vaker dat bedrijven dit soort apps (laten) ontwikkelen. Applicaties waarin allerlei bedrijfsinformatie wordt gecombineerd, van roosters en personeelsgegevens tot bedrijfsprocessen en wettelijke regelgeving. Allemaal met als doel bedrijfsprocessen te automatiseren en werknemers proactief te adviseren bij hun werk.
Theorie toepasbaar maken
De software die tegenwoordig binnen bedrijven wordt gebruikt, raakt steeds meer verweven met de business. Dat is ook de enige manier waarop die applicaties een optimale meerwaarde kunnen hebben. Ze bevatten de processen, intelligentie en kennis die binnen een organisatie aanwezig is en passen die op een geautomatiseerde manier toe. Nu kun je er voor kiezen om een populair ERP-pakket of een cloud-dienst af te nemen en dat product helemaal te customizen naar je bedrijfsprocessen. In veel gevallen is dat echter net zo bewerkelijk als het ontwikkelen van een maatwerkapplicatie. Want biedt die software precies de mogelijkheden die je nodig hebt? Zijn ze flexibel genoeg en ben niet gebonden aan vaste templates of functionele beperkingen? Door te investeren in selectief maatwerk, bouw je bedrijfsapplicaties die een directe meerwaarde hebben voor je business, en die wellicht in de toekomst zelfs geschikt kunnen zijn om als SaaS-applicatie aan andere partijen te gaan leveren. Met name dat laatste is een stuk veelbelovender voor de toekomst dan software enkel zien als een bedrijfsmiddel.
Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange