Home Cloud Apps met zakelijke impact

Apps met zakelijke impact

64

Apps zijn veel meer dan enkel applicaties op de smartphone of tablet. In feite zijn het de bouwstenen van een community-gedreven platform. Apps zijn immers onderdeel van het softwareplatform en de vraag uit de gebruikersgemeenschap bepaalt of een app wel of niet wordt ontwikkeld. Dit gedachtengoed begint ook in de zakelijke IT steeds meer aanhang te krijgen.

De app-store heeft een behoorlijke revolutie veroorzaakt. Gebruikers konden hierdoor ineens op een gebruiksvriendelijke manier software installeren, en ontwikkelaars kregen een centraal platform om hun apps aan te bieden, te promoten en te updaten. Inmiddels tel je als softwareplatform zelfs niet meer mee als je geen geïntegreerde app-store hebt. Zeker voor mobiele platformen worden de waarde en het commerciële succes bepaald door de hoeveelheid beschikbare apps. Voor de ontwikkeling van zakelijke app-stores is dat niet anders. Gemeenschapsgevoel en marktwerking zijn bepalend voor het succes.

Zakelijke webportals
De toekomst van bedrijfs-IT is webgebaseerd. Om die reden zie je dat vrijwel alle bekende bedrijfssoftware momenteel wordt omgebouwd naar cloud-varianten. Helaas zijn deze producten maar zelden van hetzelfde niveau als hun niet-cloud-gebaseerde voorvaderen. Organisaties zitten daarom vaak vast aan hun verouderde bedrijfssoftware, die na jaren van maatwerkintegratie maar moeilijk te vervangen is. Dit is precies de reden dat webportals steeds populairder worden om allerlei bedrijfsapplicaties samen te brengen in een uniforme webgebaseerde omgeving. Dat is ideaal voor werknemers, maar ook voor de samenwerking met externe partijen. En je kunt hierdoor de bestaande bedrijfssoftware blijven gebruiken. Vroeger was het opbouwen van een dergelijke portal-omgeving vaak ontzettend kostbaar en arbeidsintensief. Tegenwoordig is de integratie van bedrijfsapplicaties in een portal echter een stuk eenvoudiger, onder andere door het gebruik van open standaarden en open API’s, maar in steeds grotere mate ook door apps!

App-gemeenschap
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat portal-projecten vandaag de dag veel sneller opgeleverd kunnen worden en bovendien een factor tien goedkoper zijn. Dit is met name te danken aan opensource-modellen, waarbij de klant niet betaalt voor licenties, maar voor ondersteuning. Hierdoor draait alles om de tevredenheid van de klant, omdat niets hem immers tegenhoudt om over te stappen op een ander, wellicht propriëtair, product. Door open standaarden te gebruiken, is maatwerkintegratie niet nodig, wat een implementatie aanzienlijk verkort. En dan is er natuurlijk de app-store. Bedrijven kunnen hiermee eenvoudig functionaliteit aan hun portal toevoegen en hun bedrijfsapplicaties integreren.
Apps zijn inmiddels zo ingebed in het bedrijfsleven dat steeds meer organisaties en overheidsinstanties overwegen om in net als onafhankelijke softwareontwikkelaars platform-apps te gaan ontwikkelen en deze aan anderen ter beschikking te stellen. Zo groeit de gemeenschap van bedrijven die begrijpen dat het geen zin heeft om alles zelf in eigen beheer te ontwikkelen. Door samen te werken en te delen, profiteert iedereen van elkaars inspanningen en blijft er meer geld over voor het ontwikkelen van unieke oplossingen voor de eigen business.

Ruud Kluivers is general manager van Liferay Benelux.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in