Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Arbeidsmobiliteit: volg je het werk of niet?

Arbeidsmobiliteit: volg je het werk of niet?

33
dainamics

Op de terugweg van Ierland denk ik nog even terug aan mijn gesprekje met de eigenaresse van het hotel annex bar waar mijn vrouw en ik afgelopen week verbleven. Mooi uitzicht over de Atlantische oceaan, en rustig, erg rustig. Fijn om ongestoord te kunnen genieten van de omgeving, maar voor de lokale horeca iets minder. Het verhaal van de eigenaresse was in essentie een verklaring waarom er slechts weinig gasten waren. De Ieren zijn massaal op zoek gegaan naar werk buiten Ierland. Zelf kom ik ook regelmatig Ieren tegen ver buiten hun landgrenzen. Ik heb een paar jaar geleden samen gewerkt met een Ier die, met een achtergrond als hotelmanager, was gaan werken bij een softwarebedrijf, dat reserveringssystemen voor hotels implementeerde. Hij verhuisde met zijn gezin naar Engeland om niet zonder werk te komen zitten.

Daarna maakte hij de stap naar Business Process Outsourcing (BPO) en hebben we samen ruim een jaar gewerkt aan een HR BPO voor een grote multinational. Bijzondere carrièrestappen die kenmerkend zijn voor de Ierse mentaliteit. Het is voor Ieren de normaalste zaak van de wereld om zich te vestigen op de plaats waar werkgelegenheid is. Voor Nederlandse IT-professionals zie ik dat echter nog niet op grote schaal gebeuren. Al sprak ik laatst een ex-collega die nu voor haar werkgever in India een service delivery verantwoordelijkheid heeft voor internationale opdrachtgevers. Zij stuurt grote teams met IT-professionals aan en geeft daarmee een nieuwe dimensie aan haar loopbaan.
Maar de meeste Nederlandse IT-professionals zitten vast aan Nederland. Wellicht zouden zij ook eens kunnen nadenken over de stappen die mijn ex collega’s gezet hebben.

In zijn algemeenheid zal voor IT-professionals in Nederland het behouden van werk niet de belangrijkste drijfveer zijn om te gaan werken buiten onze landsgrenzen. Maar in een werkveld dat steeds meer globaliseert, doen de Nederlandse IT professionals er verstandig aan om eens een paar jaar werkervaring te gaan opdoen in andere landen. Dit is een inhoudelijke verrijking en een mooie ervaring. Natuurlijk zijn er nog een groot aantal obstakels dat moeten worden overwonnen. Zeker als de partner in Nederland ook een baan heeft en voor gezinnen met schoolgaande kinderen is het aanvaarden van een nieuwe baan buiten Nederland een grote stap.

Gelukkig zijn expat-contracten een zeldzaamheid geworden. Daarmee is de belangrijkste belemmering weggenomen voor bedrijven om hun medewerkers op een grote schaal te laten rouleren over verschillende locaties. Mijn beeld is dat over 10 jaar minimaal 10% van de Nederlandse IT-professionals 12 maanden of meer in het buitenland heeft gewerkt. We spreken elkaar in 2022!

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here