Home Architectuur Architect bij aanbestedingen

Architect bij aanbestedingen

76

Als je architect bent herken je dit. Architecten werken namelijk bij of voor grotere bedrijven. Dat moet wel want kleine bedrijven kunnen/willen geen architect betalen. Of denken er geen een nodig te hebben. Of allebei.

Als grote bedrijven iets kopen, dan is het vaak meteen duur. Zo duur dat er aanbesteed moet worden. Je komt dan in (wettelijk) vastgestelde procedures terecht en daar begint het feest. Hoe ga jij er als architect voor zorgen dat het product past in de architectuur? Dat valt nog niet altijd mee!

Allereerst zijn er namelijk ook andere afwegingen waar jij als architect mee rekenen moet. Zoals dat het product moet doen wat de gebruikers nodig hebben (hoe banaal) of dat het allemaal betaalbaar moet blijven (hoe kinderachtig). En dat soort dingen. Maar één ding weet je zeker, haaks op je mooie architectuur moet het niet staan. Dus heb je iets om voor te vechten.

Allereerst moet je de architectuur goed beschreven hebben. Nu is dat normaal al een goed idee maar als je iets als eis voor inschrijvers wilt neerleggen, dan moet je wel heel zeker weten dat je het compleet en SMART opgeschreven hebt. En dat stukken zijn vastgesteld.

Je kunt natuurlijk ook gewoon alles wat je aan architectuur van toepassing vindt op het product opschrijven in een lijvig Programma Van Eisen. Waar vervolgens elke leverancier eindeloos vinkjes achter plaatst want ja, anders krijg je de opdracht nooit. En dat wreekt zich later. Bovendien blijkt ook dat je net dat ene puntje vergeten was op te schrijven. En ook daar word je na verloop van tijd gebeten. Het leven van een architect is moeilijk.

Naast de traditionele aanbesteding zien we steeds vaker prestatie inkoop of ook wel Best Value Procurement. Leveranciers vinden het mooi en de aanbestedende partij ook. De leverancier kan veel beter zijn ei (moeilijk die geslachten) kwijt en de aanbestedende partij krijgt wat hij wil. En de architect? Die moet zorgen dat zijn architectuur onwrikbaar in de voorwaarden zit. Anders sneeuwt hij/zij onder.

Jullie ervaringen? Durf eens wat te posten hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here