
Sinds de release van TOGAF 9.1 en ArchiMate 2.0 lijkt de discussie over nut en noodzaak van architectuur weer op te laaien. Vooral certificering, definities, methoden en technieken moeten het ontgelden. Hans Bot schreef al in ’07 (in een reactie op een blogposting van Erik Proper) dat we op moeten houden met deze discussies, en vooral eens aan de slag moeten. Daar sluit ik me graag bij aan! Architectuur gaat om het bouwen van sterke organisaties, het gaat om het beantwoorden van de vraag “hoe moeten we ons organiseren om effectief te zijn?”. Naar mijn mening een belangrijk thema voor allerlei organisaties!
Sinds kort lijkt ook een andere oude discussie weer de kop op te steken: enterprise architectuur als middel om de kloof tussen business en IT te dichten. Dat is verrassend te noemen, omdat architectuur niet over polarisatie, maar juist over verbinding en een holistische kijk op organiseren gaat. De toevoeging “enterprise” aan architectuur geeft dat al aan.
Jeanne Ross geeft in haar boeken en lezingen hetzelfde aan: het onderscheid tussen ‘business’ en ‘IT’ vervaagt steeds meer; in veel gevallen geen business zonder IT! Waarom die twee naast elkaar zetten als ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn!? Zelf zou ik deze vraag willen beantwoorden met de stelling dat polarisatie in organisaties zinloos is en de sleutel tot succes in effectieve samenwerking ligt.
Hoe gaat architectuur ons helpen
Dat lijkt ook steeds meer te lukken. Architectuur is niet langer een onderwerp dat aan Informatica faculteiten van universiteiten wordt gegeven, maar krijgt ook aandacht in managementopleidingen en business schools. Methoden en technieken ontwikkelen zich, en professionals zijn steeds meer in staat om zelf een goede keuze te maken over de effectieve inzet ervan. De discussie is niet meer “gaat architectuur ons helpen?” maar “hoe gaat architectuur ons helpen?”, vergelijkbaar met de manier waarop gesproken wordt over andere disciplines, als strategisch management, process management, etcetera.
Nogmaals: polarisatie is zinloos en dus moeten we verbinden. We hebben al goede analysemiddelen, modelleertalen en relaties met disciplines als strategisch management (denk bijvoorbeeld aan het business model canvas), proces- en verandermanagement. De uitdaging ligt wat mij betreft op het gebied van communicatie: hoe werken we zo effectief mogelijk samen met anderen in de organisatie, en hoe presenteren we inzichten op een dusdanige manier dat de organisatie er maximaal van profiteert?
Genoeg gepraat: aan de slag!
Bas van Gils – blog.bizzdesign.com