Home Security AVG en dataverwijdering, hoe zit dat precies?

AVG en dataverwijdering, hoe zit dat precies?

76
AVG

De afgelopen jaren is er door veel bedrijven hard gewerkt om te voldoen aan de AVG-regels. Op veel vlakken zijn er goede stappen gezet, maar men wordt zich er ook steeds bewuster van hoe complex het eigenlijk is om volledig compliant te zijn. Een vraag die bijvoorbeeld ontstaat is hoe om te gaan met het vervangen van hardware.

Wat heeft oude hardware met de AVG te maken?

Dat er bij het afvoeren van oude hardware gevoelige bedrijfsinformatie kan lekken, is een risico waar ondernemers wel van op de hoogte zijn. Vanuit dat oogpunt krijgt het veilig afvoeren van hardware dan vaak ook al extra aandacht. Maar ook vanuit de AVG is het raadzaam om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Staan er bijvoorbeeld nog klantgegevens op deze apparatuur? Dan kun je deze niet zomaar afvoeren zonder die te verwijderen. Lekken de gegevens op deze manier toch, dan moet je hier volgens de Meldplicht Datalekken direct melding van maken.

Datalekken voorkomen bij het afvoeren van hardware

Ga je binnenkort oude hardware vervangen? Dan is het dus belangrijk om alle data 100% veilig te verwijderen voordat je deze af laat voeren. Om er zeker van te zijn dat dit goed gebeurt zijn er verschillende gecertificeerde methodes.

Bij NEG-ITSolutions doen we dit met behulp van Blancco. Deze gecertificeerde software garandeert een 100% veilige dataverwijdering. We hebben het dan over data die aanwezig zijn op servers, maar bijvoorbeeld ook op laptops, notebooks, desktops, smartphones of losse harddisks.

Een complete service

Het verwijderen van data verzorgen we bij ons service center in Nieuwegein, maar we komen indien gewenst ook bij jouw bedrijf op locatie. Vervolgens krijg je voor elk apparaat een dataverwijderingscertificaat.

Hiermee toon je aan dat de data op een correcte wijze zijn verwijderd. Dan kan van pas komen als hier bijvoorbeeld bij een audit om gevraagd wordt. Vervolgens wil je natuurlijk ook dat de hardware verantwoord wordt afgevoerd. Daarbij zijn er twee mogelijkheden.

Allereerst kan de oude apparatuur opnieuw ingezet worden als refurbished hardware. Na een grondige reiniging en het eventueel vervangen of upgraden van onderdelen kan een laptop of desktop namelijk vaak nog prima functioneren. Bijvoorbeeld binnen het eigen bedrijf.

Wil je de apparatuur laten vernietigen, dan kan dat uiteraard ook. Dit gebeurt conform de WEEELABEX-kwaliteitsstandaard. op milieuvriendelijke wijze. Afzonderlijke onderdelen en geschikte materialen worden daarbij zo veel mogelijk hergebruikt.

Jan-Dirk Krispijn, Partner NEG IT-Solutions

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here