Home Ondernemen & Business AVG wetgeving en datavernietiging: wat zijn de veranderingen?

AVG wetgeving en datavernietiging: wat zijn de veranderingen?

378

Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe AVG privacywetgeving in werking getreden. Deze Europese verordening heeft ook invloed op de vernietiging van harde schijven en andere datadragers. In deze blog praten we je graag bij over de veranderingen.

Als we het hebben over (digitale) datavernietiging zijn er twee grote veranderingen:

  1. Datalekken moeten gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens
  2. Er kunnen boetes worden uitgedeeld

AVG en de gevolgen van een datalek

Met of zonder de AVG, de gevolgen van een datalek door het slecht vernietigen van datadragers kunnen gigantisch zijn. We spreken van een datalek wanneer gegevens in handen vallen van personen die geen toegang mogen hebben.

Een datalek kan zorgen voor enorme reputatieschade en betekent in sommige gevallen zelfs het einde van het bedrijf in kwestie. In de meeste gevallen verliest de persoon die verantwoordelijk is voor de onkundige datavernietiging zijn of haar baan. Daarnaast loop je het risico op fikse boetes.

Tips voor het vernietigen van data

Het vernietigen van data is een serieuze zaak, die serieus moet worden aangepakt. We geven je enkele tips voor het veilig vernietigen van data: 

  1. Juist omdat de gevolgen van een datalek potentieel enorm zijn, is alleen de allerbeste datavernietiging goed genoeg. Laat daarom je data altijd vernietigen op locatie en onder toezicht. Vernietig alle oude datadragers, denk hierbij dus ook aan usb’s, oude dvd’s en telefoons.
  2. Wanneer je een bedrijf kiest voor de vernietiging van je datadragers, let er dan op of ze een WEEELABEX certificaat hebben. Dit is een certificering voor het vernietigen van digitale data, die sinds anderhalf jaar wettelijk verplicht is.
  3. Goedkoop is duurkoop. Kijk niet alleen naar de prijs, maar kijk ook wat je hiervoor terugkrijgt. Bij een goede datavernietigingspartij ontvang je een exact registratieoverzicht met wat er vernietigd is, een certificaat en een aansprakelijkheidsverklaring.

Vragen over datavernietiging en de nieuwe AVG wetgeving? Neem dan contact op met IT-recycling. Je kan ons bereiken op het telefoonnummer 0413-249756 of door een e-mail te sturen naar steef@it-recycling.nl.

Steef Stadelmaier, directeur IT-recycling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in