
IT-beheerders in het onderwijs zijn veel tijd kwijt aan integraties. Door de ervaringen met integraties te delen kan die tijd twee- tot driemaal worden gehalveerd.
Zijn er IT-omgevingen die uitdagender zijn dan scholen? Vast. Maar veel kunnen het er niet zijn. Op een beetje scholengemeenschap of campus lopen al snel tienduizenden studenten rond, die allemaal vele malen makkelijker met IT omgaan dan de gemiddelde volwassene. Ze hebben allemaal smartphones en laptops, en waarschijnlijk nog tablets, smartwatches en spelcomputers ook. En ze zijn beangstigend creatief als het erom gaat al die apparaten te koppelen aan de netwerken, printers en andere apparatuur die de school, al dan niet bedoeld, ter beschikking stelt.
Vergaarbak
Dan heb je nog de apparatuur die de school zelf graag wil gebruiken voor de leerdoelen, van smartboards en datacenters tot digitale onderzoeksapparatuur. En dat alles maakt gebruik van een uitgebreide verzameling toepassingen, van generieke SaaS office applicaties tot de meest exotische on-premises legacy programma’s. Een beetje campus is een enorme vergaarbak van data-genererende devices, waar geregeld nieuwe oplossingen aan worden toegevoegd en waar zelden oude software wordt verwijderd.
De integratie van al die applicaties, apparatuur en datastromen is voor ieder IT-team een serieuze uitdaging. Wat het nog lastiger maakt is dat studenten en docenten een eigenwijs en proactief volkje zijn, dat niet te beroerd is zelf oplossingen te zoeken als IT niet meteen doet wat ze ervan verwachten. In de chaotische wereld van het onderwijs, waar IT-budgetten toch al niet tot in de hemel reiken, is het daardoor buitengewoon lastig de regie in handen te houden. Zeker als voor iedere integratie opnieuw het wiel moet worden uitgevonden.
Integraties al gedaan
Gelukkig hoeft dat niet. Als het gaat om te koppelen devices, applicaties en databronnen, lijkt het misschien of het aantal variabelen oneindig is, maar in de praktijk is het overgrote deel van de integraties al eens gedaan. Het scheelt enorm veel tijd als je die ervaring kunt inroepen en een succesvolle integratie simpelweg kunt kopiëren.
In de databases van integratiespecialist Boomi wordt al vele jaren lang van iedere integratie die met hun software wordt uitgevoerd een (geanonimiseerde) blauwdruk opgeslagen. Alle klanten hebben vrij toegang tot die database, waarin inmiddels al tienduizenden mogelijke varianten zijn opgenomen. Mocht IT toch tegen een integratie oplopen die nog nooit eerder is gedaan, dan is er een tweede service die intelligente suggesties doet – en anders zijn er nog generieke technology adapters beschikbaar, en desnoods een SDK, waarmee als het echt nodig is alsnog snel een koppeling gebouwd kan worden. Als dat leidt tot een oplossing, wordt die direct toegevoegd aan de Suggest database, zodat collega’s elders er hun voordeel mee kunnen doen.
Integratie-oplossing
In het onderwijs is het niet voldoende om de tools aan te reiken waarmee studenten hun werk kunnen doen. Het is ook de bedoeling dat studenten geholpen worden om die tools op de juiste manier toe te passen. Boomi (recent nog via Enable U ingezet bij hogeschool Saxion) levert niet alleen een integratie-oplossing, maar heeft voor de toepassing van die oplossing een open systeem gecreëerd waarmee gebruikers elkaar helpen. Dat zorgt er niet alleen voor dat de integratietools optimaal worden gebruikt; onderzoeksbureau Forrester heeft ook geconstateerd dat integraties daardoor gemiddeld vier tot acht keer sneller verlopen.
In de academische wereld is voortbouwen op de kennis en ervaring van anderen heel gebruikelijk. IT kan daar veel van leren. De meerwaarde van IT is dat het de mens werk uit handen neemt. Dat geldt met name voor repeterende taken. Als IT ervoor kan zorgen dat we minder tijd kwijt zijn aan zaken die al eens eerder zijn gedaan, kan de mens zich concentreren op de taken waarvoor onze onverdeelde aandacht echt noodzakelijk is.
Max van Eeghen is Regional Sales Director Central Europe bij Boomi