Home Internet Back 2 School – met Wi-Fi

Back 2 School – met Wi-Fi

79
dainamics

Tijdens het WK voetbal in Brazilië, op de camping, in de vertrekhal van Schiphol, aan de rand van het zwembad van het Turkse appartementencomplex, maar ook tijdens festivals als Dance Valley: Wi-Fi was tijdens deze zomer populairder dan ooit.

Gratis Wi-Fi is gewild, maar zoals iedere econoom weet: there ain’t no such thing as a free lunch. In Rusland maken ze het wel heel bont. Premier Medvedev heeft een decreet getekend dat anoniem surfen via Wi-Fi-netwerken verbiedt, zo meldt het Russische persbureau ITAR-TASS. Toegang tot Wi-Fi in restaurants, metro, parken en andere openbare ruimten is volgens de nieuwe regels pas mogelijk na registratie. Daarbij zal de gebruiker zijn volledige naam en paspoortgegevens moeten opgeven, inclusief de gebruikte hardware. Telecomproviders worden verantwoordelijk voor het identificeren van de internetgebruikers en zullen de gegevens zes maanden bewaren. Bizar. Toegang tot Wi-Fi zou laagdrempelig moeten zijn. Selecteer het netwerk, open Safari of Google Chrome, log in via Facebook, Twitter of met je e-mailadres en gaan met die banaan…

Naar aanleiding van het WK Voetbal hebben wij enkele Wi-Fi-statistieken samengevat in een Infographic. In de vier onderzochte Braziliaanse stadions, waar in totaal 709 access points zijn geïnstalleerd, was gemiddeld 30 procent van het publiek online. In totaal verstookten supporters tijdens het hele WK 5,6 terabyte aan data. Tijdens de finale trad een piekmoment op waarbij 11.400 gebruikers tegelijkertijd van Wi-Fi gebruikmaakten. ‘So what’, zo hoor ik u zeggen. Deze big data bevat echter waardevolle informatie waarmee ingenieurs de Wi-Fi-ervaring kunnen verbeteren. En dat is geen overbodige luxe, want uit enquêtes blijkt dat de kwaliteit van de meeste Wi-Fi nog sterk te wensen overlaat: “We want better Wi-Fi”, zo hoor je overal. In veel omgevingen draaien nog trage legacy-systemen die niet optimaal gebruikmaken van de nieuwste Wi-Fi-technieken zoals band steering, client load balancing, intelligent dynamic channel selection en airtime fairness.

Als gevolg van bring your own device worden Wi-Fi-netwerken steeds zwaarder belast. De zogenoemde 802.11ac-technologie, ook wel 5G Wi-Fi genoemd, biedt uitkomst. 802.11ac werkt enkel op de 5Ghz frequentieband die minder vol is dan de 2,4 Ghz frequentieband. Een nadeel is dat de 5Ghz frequentie veel meer last heeft van obstakels zoals muren of plafonds. Dit is grotendeels opgelost met behulp van BeamFlex. Je kunt nu datasnelheden bereiken tot wel 1,3 Gbps oftewel driemaal de snelheid van de vorige standaard 802.11n. Migreren naar 802.11ac, die bovendien backwards compatibel is, ligt voor de hand. Volgens de Dell’Oro Group zal de enterprise WLAN-markt in vijf jaar tijd met 70 procent groeien tot 6,7 miljard dollar in 2018. De totale draadloze LAN-markt zal dan zo’n 12.2 miljard dollar bedragen. Wireless LAN-systemen die vanuit de cloud worden gemanaged hebben de toekomst.

Deze zomer is voor het eerst gratis Wi-Fi ter beschikking gesteld aan de festivalgangers in Spaarnwoude. Zo werden bij Dance Valley, Dutch Valley en de Latin Village Festival meer dan 40 access points ingezet om dekking te kunnen bieden op het festivalterrein. Aan billboards werden zogenoemde ZoneFlex 7762S access points bevestigd die gezamenlijk 360 graden Wi-Fi kunnen bieden. Per access point konden maximaal 500 gebruikers zich aanmelden.

Na al het feestgedruis is het voor de ouders business as ususal en voor de kids geldt “boeken kaften”. Over school gesproken, als het aan Steve Jobs had gelegen, zouden papieren schoolboeken allang verbrand zijn. Volgens hem was (is) de traditionele schoolboekenuitgeverij rijp voor de sloop. Leerlingen die de hele dag met zware schooltassen rondsjouwen, dat is hopeloos ouderwets. Het Los Angeles Unified School District pakte de handschoen op en schafte 600.000 iPads aan. Het project dreigde te ontsporen toen pientere leerlingen binnen een week de beveiliging kraakten door simpelweg de mobile device management software te verwijderen. Hopelijk heeft de Turkse regering (en ook Apple) hiervan geleerd: het plan bestaat namelijk om meer dan tien miljoen Turkse leerlingen de komende jaren eveneens met een tablet uit te rusten.

In Nederland zijn we nuchter en minder ambitieus. O4NT (Onderwijs voor een nieuwe tijd) maakt zich samen met Maurice de Hond desondanks sterk voor de oprichting van meer Steve JobsScholen, waar elk kind 24×7 het hele jaar met de iPad toegang heeft tot een virtuele school. Ouders zouden uiteindelijk in overleg met de school zelf hun vakantie en schooltijden van hun kind mogen bepalen. Dat klinkt als toekomstmuziek. Ondertussen volgen de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Het is volgens staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap daarom moeilijk te voorspellen welke rol Skype, Facetime, augmented reality, 3D-techniek, serious gaming of de maker movement over een paar jaar zullen spelen in het onderwijs. One more thing, zonder Smart Wi-Fi gaat het allemaal niet lukken…

Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here