Home Cloud Back to the Future, decentralisering graag!

Back to the Future, decentralisering graag!

98

“De Cloud verdwijnt” aldus Peter Levine. Hij is VC in Sillicon Valey, professor aan Stanford en ex executive bij Xensource, Citrix en Veritas Software. Hij deed de uitspraak in een interview van december 2016 in Data Center Knowledge. Hij vraagt zelfs aan de interviewer of die denkt dat hij gek is geworden. Grote organisaties brengen en masse hun compute en dataopslag naar de Cloud. Waarom dan de voorspelling dat de Cloud verdwijnt?

Minder noodzaak

Levine meent, dat met de groei in capaciteit en vermogen van systemen die op locatie staan waar de gegevens worden gegenereerd, zogenaamde edge nodes, de noodzaak voor grote gecentraliseerde systemen in enorme datacenters zal afnemen. Dit is vergelijkbaar met de transitie van mainframe naar gedistribueerde systemen vanaf de jaren 80 en 90 – een vorm van decentralisering. De hoeveelheid informatie is simpelweg te groot en bandbreedte te schaars om real time analyses te kunnen doen.

Wat heb je aan gegenereerde data die door hoge Cloud netwerk latency te oud is? En daardoor niet relevant meer? Denk aan zelf lerende systemen die elke input van data omzetten in informatie om daar direct weer processen mee bij te sturen. Niet alleen de hoeveelheid informatie is te groot om in de Cloud te plaatsen. Maar ook de snelheid waarmee de informatie moet worden verwerkt en gebruikt laat het niet toe deze in de Cloud te plaatsen. Een mooi voorbeeld zijn zelf rijdende auto’s. De auto heeft zijn eigen mini datacenter aan boord omdat alle dataopslag en processing moet op locatie gebeuren. Het moet direct kunnen worden geanalyseerd en verwerkt. Anders werkt het systeem niet en krijg je ongelukken.

Hedendaagse variant

Sinds het begin van IT hebben we golfbewegingen van gecentraliseerde verwerking naar decentralisering bij (gedistribueerde) verwerking van informatie. Levine beweert dat Cloud de hedendaagse variant is van gecentraliseerde verwerking. En dat de met de systemen op locatie, edge systemen, we weer naar decentralisering gaan.

End user computing

De gang naar de Cloud is niet voor alle toepassingen onlogisch. Integendeel. Daar waar latency geen issue is, is het waarschijnlijk het best economische alternatief. Kijk naar end user computing. Er zijn bijna geen redenen meer te bedenken om te investeren in desktops, schermen en software licenties als je met een browser alle functionaliteit kunt krijgen die je nodig en waar je het nodig hebt. Hetzelfde geld voor data waar niet direct informatie uit wordt gewonnen. Denk aan analyse van historische gegevens. Of aan opslag van gegevens uit oogpunt van compliance, onderzoek, entertainment etc.

Edge computing is niet slechts voorbehouden aan IoT. Meer moet worden gedacht aan processing op locatie in super high performance en lage latency mini datacenters. Dit is een locatie waar in zo min mogelijk rackspace op een simpele (software defined) architectuur de verwerkingscapaciteit kan worden geboden. Deze verwerkt de analyse op locatie real time. Het stuurt alleen de uitkomst die relevant is naar het datacenter. Hierbij is het van groot belang dat de metadata wordt vastgelegd op ultrasnelle lokale dataopslag voor het snel kunnen opzoeken van de juiste set data.

Toekomst

Dat er een mooie toekomst voor object storage in combinatie met NVME gebaseerde dataopslag ontstaat is zeker. Twee werelden die perfect samenkomen in dit model en naadloos passen in de decentralisatie golf.

Vincent van der Linden, Managing Director Benelux bij Manstor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in