Home Security Angst voor een drone? Niet in je tent

Angst voor een drone? Niet in je tent

125

Ben je wel eens bang voor een terroristische aanslag? Of brand bij de buren? Geen nood, je bent geen angstneuroot. Veel mensen maken zich wel eens zorgen over problemen waarvan de kans erg klein is dat ze ook daadwerkelijk gebeuren. Uit onderzoek van Safety security Amsterdam blijkt dat we ons druk maken over zaken die bijna nooit voorkomen. Angst voor mogelijke problemen kan je lam leggen. In griezelfilms wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt: de angst voor wat je niet ziet maar wel verwacht. Staat de psychoot buiten voor het raam of achter het douchegordijn? Verlamd van spanning hou je je adem in en staart naar het scherm. Pas als de ellende losbarst kan je weer ontspannen.

Opvallend is dat uit het genoemde onderzoek blijkt dat 53% van de ondervraagden bang is dat hij of zij  binnenkort bespied gaat worden door een drone. Het eerste dat bij me opkomt is dat de helft van de Nederlanders misschien last heeft van grootheidswaanzin, want wie denkt er nou echt dat hij zo interessant is dat hij bespied moet worden door een drone? Vervolgens vraag ik me af of deze 53% ook geen gebruik maakt van Facebook of een gepersonaliseerde OV-Chipkaart, en nooit op websites kijkt die cookies vereisen. Natuurlijk niet, want angst maakt ons niet consequent in het bespeuren en bestrijden van gevaar. In tegendeel.

Mensen zijn ongelofelijk nieuwsgierig. De hunkering naar nieuws zorgt er voor dat we regelmatig checken wat onze vrienden doen (op Twitter en Facebook) en hoe het met je collega’s en het werk gaat (via email). De interesse naar nieuwe informatie en angst dat je wat mist zorgt er ook voor dat sommigen op een link klikken die een interessant verhaal óf een cryptolocker cadeautje geeft. We weten dat het niet verstandig is om emails van onbekenden te openen, maar de nieuwsgierigheid wint het van het gezonde verstand. Met alle (cybercrime) gevolgen van dien.

Zelfs op vakantie willen we zeker weten dat we ons dagelijks portie nieuws krijgen. Uit onderzoek van Multiscope bijkt dat tweederde van de Nederlandse vakantiegangers een accommodatie kiest omdat het wifi biedt. Is het angst voor verveling dat ons hiertoe aanzet, of zijn we verslaafd aan nieuws en werk?  Een aantal bedrijven uit Duitsland en Frankrijk verbieden – uit vrees voor stress – werken tijdens de vakantie. Dus ook het gebruik van zakelijke email is verboden. De Duitse autofabrikant Daimler gaat daarin heel ver, zij deleten automatisch mails wanneer de ontvanger zijn of haar out of office heeft aan staan.

In mijn optiek is vakantie pas echt een succes als je géén contact hebt met de online wereld, maar je beperkt tot waar je bent, wat je ziet en met wie je bent. Als de angst niet gericht is op een terroristische actie, maar op onbekende, snuivende dieren buiten de tent en vreemde insecten in de slaapzak. De onthechting van de digitale informatiestroom laat zien waar het om draait in het leven en zet alles weer in perspectief. Tenslotte zijn we méér dan alleen een zorgen makende bit tussen de bites. Als je je dat realiseert terwijl er een toevallig passerende drone boven je hoofd zoeft, is er niets aan de hand.

Bram Haasnoot, Real Open IT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in