Home Data & Storage Bedrijfs-applicaties: vervangen of moderniseren?

Bedrijfs-applicaties: vervangen of moderniseren?

180

De marktomstandigheden zijn onderhevig aan veranderingen en ondernemingen zijn continu bezig om competitief te blijven. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op en de ene ontwikkeling is nog baanbrekender dan de andere. Dit is van grote invloed op de manier waarop we data produceren, consumeren en analyseren en uiteraard hoe we beslissingen nemen op basis van deze data.

Om de concurrentie voor te blijven moeten organisaties investeren in nieuwe technologische ontwikkelingen zoals mobility. Klanten, maar ook de eigen medewerkers verwachten dat de dienstverlening verder reikt dan de geijkte tools die voorhanden zijn. Zij willen overal en altijd toegang hebben tot hun applicaties en data. Het bieden van mobiele applicaties is hierdoor gemeengoed geworden. Toch worstelen veel bedrijven nog met de vraag hoe zij hun bestaande bedrijfsapplicaties kunnen laten aansluiten bij de wensen van klanten en medewerkers en wat hierbij de beste aanpak is. Hierbij kan de IT-developer een belangrijke rol spelen, door een duidelijk advies af te geven richting het management.

De reden dat veel organisaties nog geen mobility ondersteunen is dat zij bang zijn om compleet nieuwe applicaties te implementeren. De kosten hiervan zijn hoog en het risico dat de implementatie langer duurt dan voorzien speelt hierbij een rol. Het moderniseren van applicaties is daarom een aantrekkelijk alternatief, maar deze optie wordt nog veel te weinig in overweging genomen door bedrijven. Met de juiste tools is het mogelijk om de bestaande applicaties te vernieuwen zodat zij wel voldoen aan de wensen van de huidige tijd. Het betekent, dat de developer hierbij altijd nog aan de bak moet: het moderniseren is ook zeker geen lichte klus, maar er zijn goede redenen om toch voor dit alternatief te kiezen.

Het uitgangspunt van moderniseren is dat je de huidige systemen aanpast aan deze nieuwe technologieën. De reden dat moderniseren van de applicaties weinig aandacht krijgt, heeft te maken met de onwetendheid over de kosten en de directe voordelen die het gaat opleveren. De kosten kunnen worden berekend op basis van de prijs van het ontwikkelen van een nieuw onderdeel of interface en de additionele software die nodig is om de applicatie te integreren met het huidige systeem. De precieze omvang van het ontwikkelproject hangt sterkt samen met de reden waarom organisaties beslissen om applicaties te moderniseren.

Moderniseren van applicaties wordt vaak uitgevoerd om de volgende redenen:

  1. Als het niet gebeurt, worden we buiten spel gezet door de markt
  2. Als we moderniseren behalen we significant voordeel op de concurrent
  3. Door te moderniseren, kunnen we flexibeler inspelen op toekomstige uitdagingen

Van het moderniseren van applicaties bestaan tevens verschillende benaderingen: modernisering die direct zichtbare veranderingen opleveren en implementaties waarbij de veranderingen niet direct zichtbaar zijn voor de gebruiker. Wanneer er direct zichtbare veranderingen optreden, wordt het voor bestaande gebruikers aantrekkelijk om de applicatie te volste te gaan benutten. Een goed voorbeeld hiervan is het bieden van een aantrekkelijke user interface die zeer eenvoudig te gebruiken is. De achterliggende functionaliteit blijft hetzelfde, alleen de interface wordt vernieuwd. De huidige trend is dat we weer terug gaan naar een minimalistische en overzichtelijke interface. We kunnen ons Windows 3.1 misschien nog wel herinneren met een platte structuur die bij de komst van Windows 95 compleet werd omgegooid. De laatste versie van Windows is wederom plat en overzichtelijk. Gebruikers willen snel tot de kern kunnen komen in de handelingen die zij moeten verrichten in hun dagelijks werk. Een applicatie die deze interface trends niet volgt, wordt al snel als oud en log gezien, al bevat het precies dezelfde achterliggende functionaliteit.

De andere vorm van moderniseren heeft totaal geen invloed op de voorkant van de applicatie. Alle veranderingen worden gedaan in de structuur en de architectuur. Deze vorm kost veruit de meeste tijd voor de developer, maar biedt wel de meeste mogelijkheden voor de toekomst. Als de achterliggende structuur gemoderniseerd wordt en ‘future-proof’ wordt gemaakt, liggen de mogelijkheden voor de toekomst voor het oprapen: eenvoudigere implementatie van nieuwe user interfaces (bijvoorbeeld GUI, web- en mobiel-gebruik), betere integratie en meer inzicht bij zakelijke diensten (bijvoorbeeld BPM en data analytics), en ga zo maar door.

Moderniseren van bedrijfsapplicaties is geen proces om uit te vlakken. Er zullen wat kosten bij gemoeid zijn maar het boekt uiteindelijk ook duidelijk resultaat op het gebied van business continuity en is een goede investering.  Veel developers staan voor grote uitdaging: het leveren van een gemoderniseerde applicatie die niet alleen bedrijfsprocessen versnelt en vereenvoudigt, maar ook aansluit en aan te passen is aan toekomstige technologische innovaties. Maar misschien is de grootste uitdaging wel het overtuigen van het management om niet geheel te vernieuwen, maar te moderniseren.

Sasha Kraljevic, Senior Systems Engineer bij Progress Software

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in