Home Cloud Cloud computing eist rol van betekenis op

Cloud computing eist rol van betekenis op

87
dainamics

Volgens schattingen maakt 65 procent van de grote bedrijven gebruik van cloud computing. De vraag is niet langer meer “of” ze de cloud gebruiken, maar “hoe”. Eind vorig jaar hebben mijn collega’s collega’s van Verizon Enterprise Solutions een aantal voorspellingen voor dit jaar gedaan over ontwikkelingen rondom de cloud. Hoewel het altijd gevaarlijk is om voorspellingen te doen, zeker als het over de toekomst gaat, licht ik er graag een paar uit.

Bedrijven beraden zich over de vraag hoe ze de cloud het beste kunnen inzetten om beter en efficiënter te werken en een hogere omzet te halen. Voor veel bedrijven gaat de manier waarop ze de cloud inzetten een rol van betekenis spelen in de manier waarop ze functioneren, daar ben ik van overtuigd. Dat geldt vooral op het vlak van customer intelligence, productiviteit van het personeel en risicoanalyse.

Een van de voorspellingen van mijn collega’s is dat de it-afdeling gaat optreden als intermediair voor cloud-diensten. De it-ers gaan afdelingen helpen bij het vaststellen van hun behoeftes. Vervolgens bedenken ze technische oplossingen ter ondersteuning van belangrijke bedrijfsdoelstellingen, zoals een verbeterde interactie met klanten, transformatie van bedrijfsprocessen en technologische compliance. Dit zijn vaak, maar niet altijd cloudoplossingen.

Steeds meer bedrijven gaan voor een “eerst cloud”-aanpak kiezen. Traditionele verticale ontwikkelingsmethodes verdwijnen naar de achtergrond. Applicaties die bedrijven (laten) ontwikkelen, worden met het oog op de cloud ontworpen. Omdat vanaf de allereerste stap rekening gehouden wordt met de beperkingen die de cloud met zich meebrengt, verdwijnen veel praktische bezwaren die nu nog gelden als sneeuw voor de zon.

Alle applicaties die bedrijven gebruiken, leveren massa’s ongestructureerde data op. Dankzij de cloud wordt het makkelijker om deze niet aflatende stroom data te verzamelen, op te slaan, te verdelen, analyseren en delen. De wijze waarop dit gebeurt, zal in de toekomst van doorslaggevend belang worden voor het succes van ondernemingen. Inzichten die verworven worden door analyse van de data, worden meer dan een hulpmiddel om inzicht in de bedrijfsvoering te krijgen. Data wordt een waarde op zich. Een kapitaalgoed dat gevoed wordt door het netwerk, de applicaties en de cloud.

De zogenaamde hyper converged infrastructure (HCI) wordt de nieuwe standaard. Deze volledig geïntegreerde oplossingen gaan nog een stapje verder dan geconvergeerde netwerken. In tegenstelling tot traditionele infrastructuren hebben ze geen centrale opslag meer nodig als basis voor virtualisatie. HCI’s hebben als voordeel dat ze gemakkelijk op- of afgeschaald kunnen worden. De kosten worden hierdoor goed in de hand gehouden. Doordat over het hele platform op dezelfde manier gewerkt wordt, is de infrastructuur gemakkelijk te beheren. Een Engelstalige collega van me gebruikte laatst de term “software defined everything infrastructure”. Dat vind ik een mooie omschrijving, die ik zeker ga onthouden!

Bedrijven gaan de cloud wereldwijd inzetten. Lokale bedrijven bestaan niet meer tegenwoordig. “Think global” is het nieuwe mantra. Daarom moeten cloud- en netwerk-services overal beschikbaar zijn. Klanten en aanbieders zijn overal ter wereld te vinden. De datacenters en beschikbaarheid moeten klaar zijn om bedrijven en consumenten uit de hele wereld te kunnen bedienen.

Deze voorspellingen zijn niet in steen gebeiteld. Gaandeweg het jaar zullen we steeds opnieuw bekijken of we ze moeten bijstellen. Ik ben heel benieuwd naar uw gedachten over de cloud. Herkent u zich in de voorspellingen van mijn collega’s? Of ziet u juist heel andere ontwikkelingen? Ik lees het graag.

Pieter Holst, AVP Verizon Benelux

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here