Home Data & Storage Bedrijven negeren aanstaande files op datanetwerken

Bedrijven negeren aanstaande files op datanetwerken

125

Wellicht klinkt het raar uit mijn mond, maar SD-WAN is een buzzwoord. Tegelijkertijd is het beheren van het wide area netwerk en apparaten via software veelbelovend. Maar waar iedereen in de markt het heeft over Software Defined Wide Area Network, blijft het voor bedrijven soms een zoemend woord. Hoe het nu echt werkt en wat de voordelen zijn, is niet voor iedereen duidelijk, zo heb ik ervaren op de door ons gehouden masterclass over SD-WAN.

Ondernemingen stellen steeds hogere eisen aan dataverbindingen. Snelheid en betrouwbaarheid kunnen bepalend zijn voor het succes van nieuwe digitale diensten. In die wereld is het van belang netwerken te gebruiken die de beste gebruikerservaring kunnen garanderen. Om daar te komen is het zaak oplossingen te selecteren die ondernemingen in staat stellen het gebruik van die middelen op een intelligente manier te optimaliseren.

Klok en klepel

De beste manier om dat te doen is software defined. Dat erkennen ondernemingen ook. Meer dan 80 procent van onze klanten onderzoekt wat SD-WAN voor ze kan betekenen. Daarbij zien we ook dat het voor sommige organisaties nog te nieuw is. Ze hebben de klok wel horen luiden, maar weten soms niet precies waar de klepel hangt. Oftewel, de noodzaak van een betrouwbare infrastructuur is wel geland bij bedrijven, maar hoe dat te realiseren via de beste oplossing, zorgt voor gezoem. Dat merk ik in de gesprekken die ik dagelijks voer en heb ik ook ervaren tijdens onze masterclass.

Veel bedrijven stellen zich nieuwe doelen in een snel veranderende wereld. Woorden die daarbij naar boven borrelen zijn: groei, terugbrengen van de kosten, efficiënter werken, betere beveiliging, het optimaliseren van de gebruikerservaring en het creëren van meer flexibiliteit. Dit betekent onder meer dat de infrastructuur van een organisatie ingericht moeten zijn, om niet alleen snel te kunnen schalen en schakelen, maar bijvoorbeeld ook om diensten van leveranciers aan elkaar te koppelen. Die infrastructuur moet het serviceniveau leveren dat klanten, partners, maar ook de medewerkers verwachten.

Een goede infrastructuur is cruciaal, omdat het steeds drukker wordt – met dreigende filevorming – op onze netwerken. SD-WAN zorgt er daarbij voor dat netwerkverkeer intelligent verdeeld wordt over de beschikbare bandbreedte en is een ideale oplossing om bedrijfsnetwerken veel beter beheersbaar en controleerbaar te maken voor de IT-afdeling. Software Defined Netwerken zoals Interoute Edge Access combineren een aantal slimme technologieën die er samen voor zorgen dat het netwerkverkeer minimaal vertraagd wordt. Het maakt ook veel meer flexibiliteit mogelijk, zowel in kosten als in access points.

Goedkoop?

Voldoende reden om over te stappen op SD-WAN? De huidige dagelijkse praktijk wijst uit dat veel organisaties nog steeds kiezen voor simpele onderlinge verbindingen via het publieke internet. Omdat dat goedkoop is. De prestaties van die systemen zijn echter slechter dan de internetverbinding, omdat MPLS-netwerken nooit voor dat doel bedacht zijn. De vertraging op de lijn is daarbij het grootste probleem. Tel uit je winst.

Een andere reden dat organisaties (nog) niet massaal overstappen: niemand staat te dringen om netwerken te veranderen. Zeker de grote netwerkfabrikanten en -leveranciers niet. Maar de manier waarop we netwerken hebben ontworpen met verspreide datacenters en een groot netwerk ertussen voldoet simpelweg niet meer. Applicaties zijn verbeterd, maar de prestaties verslechterd. En dat lijkt me niet de bedoeling.

Bedrijven die optimaal willen blijven presteren, moeten dat op een goed fundament doen. Dat fundament is anno 2018 de infrastructuur. Daar is eigenlijk niks buzzy’s aan.

Martijn ten Kate, country manager bij Interoute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in