Home Innovatie & Strategie Modelgedreven ontwikkeling uitkomst voor bedrijven

Modelgedreven ontwikkeling uitkomst voor bedrijven

88

Steeds meer bedrijven komen terug van het idee om standaardpakketten aan te schaffen en hun IT uit te besteden. Ze willen de regie weer in eigen hand nemen en innovatie realiseren door zelf software te ontwikkelen. Dit moet natuurlijk wel op een effectieve manier en in een kort tijdsframe gebeuren om de concurrentie voor te blijven. Handmatig coderen om tot nieuwe software te komen, voldoet dan ook niet meer. Behalve dat dit een tijdrovend proces is en dus duur, is de kans op fouten groot. En vind zo’n fout maar eens terug!

Om dit soort problematiek te omzeilen, nemen steeds meer bedrijven hun toevlucht tot platformen voor Model Driven Development, oftewel het visueel programmeren en vervolgens het automatisch genereren van software. Op zich is Model Driven Development niet nieuw, het bestond ook al eind vorige eeuw. Het grote verschil met toen is dat de moderne ontwikkelplatformen volwassen zijn geworden en niet alleen maar de bouw-cycle afdekken, maar de complete applicatie lifecycle. Ook het simpele feit dat Rapid Application Deployment-platformen vandaag de dag meer bekendheid genieten, draagt er aan bij dat meer en meer kleine en grote bedrijven er gebruik van maken. Ik constateer hier een aanzienlijke groei in interesse.

Met modelgedreven systeemontwikkeling in 4GL-platformen wordt het ontwikkelproces van systemen grotendeels geautomatiseerd, waardoor sneller ingespeeld kan worden op de behoefte van de business, de kwaliteit van de software wordt verbeterd en het beheer wordt vereenvoudigd. De moderne ontwikkelplatformen hanteren domeinspecifieke talen die niet langer technisch georiënteerd zijn zoals hun voorgangers, maar uitgaan van een hoger abstractieniveau om problemen en oplossingen te beschrijven. Een belangrijk voordeel bestaat erin dat business en IT dankzij Model Driven Development beter met elkaar kunnen communiceren. Het feit dat de werkelijkheid van zowel het businessprobleem als de IT-oplossing met behulp van modellen vereenvoudigd wordt weergegeven, zorgt ervoor dat business en IT elkaar door één taal eindelijk goed kunnen ‘verstaan’.

Daarnaast heeft Model Driven Development nog tal van specifieke voordelen:

  • Specificeren in plaats van coderen

Exacte en eenduidige specificaties is het doel, omdat anders geen code gegenereerd en gecompileerd kan worden. Het model wordt op deze manier tevens de – altijd up-to-date – documentatie.

  • De focus ligt niet langer op IT, maar op de business

De doorvertaling van requirements in logische functionaliteitsgroepen zorgt ervoor dat ze door een ieder te begrijpen zijn. Ook voor degenen die niet technisch onderlegd zijn. De visualisatie in de modellen met symbolen zorgt nog eens voor extra begripsvorming bij de betrokkenen.

  • Het dwingt gestructureerd ontwikkelen af

Onder meer centrale opslag van modellen in één beveiligde repository, check-in en check-out van modellen voor teams en versie- en configuratiebeheer zijn al in het platform gevat en worden daardoor automatisch gebruikt.

  • Onafhankelijk van mens en technologie

Doordat een domeinspecifieke taal een hoger abstractieniveau heeft, hoeven ontwikkelaars niet langer kennis te hebben van de verschillende onderliggende technologieën. De gegenereerde code wordt met behulp van steeds de nieuwste bibliotheken automatisch naar standaard code omgezet. Dit maakt dat het testen van low level code niet langer nodig is, waardoor het testen zich meer kan richten op de op te leveren functionaliteit.

Samengevat biedt een Model Driven Deployment-platform een bedrijf de vrijheid en de creativiteit om snel zelf systemen te ontwikkelen, maar wel op een volledig gecontroleerde manier. Een goed resultaat in de zin van binnen budget, op tijd en aansluitend bij de wensen en eisen is daarmee een stuk realistischer geworden.

Ing. Ruud Hochstenbach is Account / Partner Manager bij OutSystems Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in