Home Ondernemen & Business Benidorm Bastards in tech

Benidorm Bastards in tech

137

Och och och, mijn wekelijkse WTF-momentje: “Hoe krijgen we meer vrouwen geïnteresseerd in techniek? Kunnen we daar binnen- kort een S-je over doen?”, vroeg iemand mij via LinkedIn. Deze kleuter bleek in zijn S-fase te zitten en wilde – in ruil voor het felbegeerde antwoord – alles met me doen wat met een ‘s’ begint inclusief Skypen, scrummen, stand-uppen, sparren, sprinten, syncen, stippen op de horizon schieten of zuipen (“Dat spreek je namelijk na meerdere alcoholische drankjes ook met een ‘s’ uit”, zei de… uhm… schat?).

Tijdens een prijsuitreiking voor vrouwen in IT werd laatst een oudje het podium opgehesen om anderen te ‘inspireren’. Het bleek een dame met een uitstekende staat van dienst die de gerechtigde pensioenleeftijd is gepasseerd. Een millennial vroeg zich hardop af of zij per ongeluk bij de opnames van een nieuwe aflevering van Benidorm Bastards terecht was gekomen. Auw! Een gemiste kans omdat millennials voornamelijk jeuk krijgen van die Kukident-generatie. Dat werkt dus niet!

Wat jonge dames ongetwijfeld ook afschrikt is om een vrouw primetime bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur het zelfbedachte smartblockchain te horen promoten als dé oplossing voor veiligheidsproblemen. Ik hoorde trouwens laatst iemand zeggen (die vermoedelijk sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer uit zijn ivoren toren in Den Haag is gekomen): “The next step op de human-capital-agenda, waar meisjes in tech een integraal onderdeel van uitmaken, zorgt voor een bottom-up-impuls aan de meerjarige
Roadmap Next Economy en smeekt om een holistische approach.” Geen idee waar dit over gaat? Je bent niet de enige…

Waar ik samen met twee andere dames (Anouk Vos en Iowa Carels) als een van de eersten in Nederland in 2012 een cyberlans wilden breken met de oprichting van de stichting Women in Cybersecurity, bestaat er inmiddels voor elke dag van het jaar een initiatief om de techinteresse aan te wakkeren: TechYourFuture, Coding Girls, Women in Fintech, ictvrouwen.nl, Digidames, Women in Tech, Tech Regatta, Girls who Code, Right Brains and Left Feet, Black Women in STEAM, Black Women in STEAM: lesbian edition et cetera et cetera. Allemaal ongetwijfeld met een eigen identiteit en gelieerde agenda, maar ik zie anno 2019 door de bomen het vrouwenbos niet meer. Waarin verschilt het een van het ander? En waarom worden de krachten niet gebundeld in plaats van een volgend initiatief in het leven te roepen? Willen we uiteindelijk, onderaan de streep, niet allemaal hetzelfde?

En mocht je tóch nog de behoefte hebben om mij de vraag te stellen: “Hoe vergroten wij de IT-talentenpool met dames?”, dan licht ik alvast een tipje van de sluier op. Deze vraag kan ik inmiddels in zes talen beantwoorden. Hou je vast, het is namelijk heel simpel: no idea, keine anung, no se, je ne sais pas, he 3HaM! Hoort en zegt het voort en val me er vooral niet meer mee lastig! Want zoals gezegd: ik heb geen idee en dat ga ik ook zo houden!

Mary-Jo de Leeuw is adviseur cybersecurity, innovatie en data, Zij is verkozen tot Inspiring50 2019, door Opzij in 2018 uitgeroepen tot een van Top100 influencers en uitverkoren tot de UK Top50 influencers 2018 in cybersecurity.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in