Sinds het begin van de app-revolutie zijn gebruiksgemak en user experience (UX) steeds belangrijker geworden. Ofwel, hoe je zo snel en gemakkelijk mogelijk een mobiele applicatie kunt bedienen met een klein beeldscherm via aanraakbesturing. Zet hier de gemiddelde bedrijfsapplicatie op de desktop naast en het contrast is vaak schrijnend. Kan dat niet anders?
De gemiddelde consument heeft vandaag de dag een bijna symbiotische relatie met zijn smartphone. Via een zelf geselecteerd ecosysteem van apps heeft men de volledige controle over sociale contacten, nieuwsbronnen en communicatie. Hoe anders is dat in het bedrijfsleven, waar de meeste mensen moeten werken met een door de werkgever bepaald pakket van applicaties! Deze bedrijfsmiddelen zijn meestal ouderwets, ongebruikersvriendelijk en slecht met elkaar geïntegreerd, waardoor werknemers hun informatie uit verschillende systemen moeten halen en gegevens dubbel moeten invoeren.
Toch zie ik dat steeds meer bedrijven kiezen voor maatwerkintegratie van deze applicaties. Zo’n investering in softwareontwikkeling wordt vervolgens ruimschoots terugverdiend door de verhoogde gebruikerseffectiviteit en tevredenheid die het oplevert.
Integratie bedrijfssystemen
Als softwareontwikkelaar heb ik een bovengemiddelde interesse in de applicatieproblematiek van het bedrijfsleven. Het meest voorkomende probleem is het alom bekende legacy-vraagstuk, ofwel: hoe leg ik de verbinding met de nieuwe applicatiewereld op basis van een verouderd IT-landschap? Onder de nieuwe applicatiewereld versta ik alles wat te maken heeft met mobiele apps en webapplicaties, met alle online voordelen, gebruiksgemak en keuzevrijheid die daar bij horen. Moderne werknemers verwachten dit soort applicaties ook in hun werkomgeving te kunnen gebruiken. Dit maakt ze immers effectiever en mobieler bij het uitvoeren van hun werk. Het aanbieden van deze applicaties vereist echter een goede integratie van het applicatieachterland. Het is bovendien een manier om deze, soms verouderde, bedrijfsapplicaties mobiel te ontsluiten. Dat is helaas maar zelden het geval. Softwareontwikkeling op basis van methodes als Scrum en Lean Startup kunnen dan een flexibele oplossing bieden voor dit probleem.
Effectiever werken
Recent hebben wij een onderzoek uitgevoerd onder 400 werknemers over de tevredenheid over hun bedrijfsapplicaties. De meeste gebruikers blijken zich neer te leggen bij de beperkte applicatiekeuze en het beperkte gebruiksgemak op hun werkplek. Opvallend is echter dat bijna de helft van de respondenten de integratie van bedrijfsapplicaties slecht vindt. Zij schatten dat de tijdswinst bij betere integratie gemiddeld 17 procent van de gemiddelde werkweek in uren zou zijn. En dat terwijl mobiel werken nog buiten beschouwing is gelaten. De businesscase zou hiermee helder moeten zijn. Gelukkig zie ik in de praktijk dat steeds meer bedrijven zich realiseren dat investeren in de integratie van hun bedrijfssystemen zin heeft. Door maatwerkintegratie van back-end systemen kun je bedrijfsprocessen koppelen en automatiseren. Bovendien opent het mogelijkheden om flexibele webinterfaces en apps te ontwikkelen, waarmee werknemers mobieler worden en efficiënter kunnen werken. Met softwareontwikkeling stoom je een verouderd IT-landschap klaar voor de nieuwe applicatiewereld.
Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange