Home Innovatie & Strategie Een berg sensoren en onmetelijk veel data. En nu?

Een berg sensoren en onmetelijk veel data. En nu?

160

Smart campus, smart building en smart city. Deze termen zingen al jaren rond. We zien het plaatje wel voor ons. Een gebouw of complex dat data genereert over bezetting, binnenklimaat en energieverbruik. Zo wordt het pand bestuurbaar, beheerbaar en planbaar. Liefst met een grote mate van zelfsturing. Prima concept natuurlijk. Maar daar sta je dan met je handen vol met sensoren. En nu?

Hoe breng je het fysieke object aan de ene kant en de berg data aan de andere kant op een logische en behapbare manier bij elkaar? Hoe maak je van alle losse bewegingsmeldingen, temperatuurgegevens, airco-activiteit, stookcijfers, gegevens over elektriciteitsverbruik en bezettingsroosters chocola? Door een exacte digitale kopie van het fysieke object te maken en daarin, op de plek waar het gebeurt, de interacties tussen mensen, plaatsen en apparaten weer te geven.

Dat is althans hoe Microsoft het oplost met Azure Digital Twins, dat vorige maand tijdens het IoT Solutions World Congres in Barcelona werd gelanceerd. Een slimme oplossing wat mij betreft. Maar ik ben niet helemaal objectief. Het afgelopen jaar heeft ons IoT-team bijna wekelijks met de Microsoft-ontwikkelaars om tafel gezeten om het nieuwe platform te testen. En er feedback op te geven. Maar wij van WC-eend zijn dus heel enthousiast!

Van diep-technologisch naar plug & play

Het slim en communicatief maken van complete objecten – kantoorgebouw, campus, ziekenhuis, winkelcentrum, fabriekscomplex, vrachtschip, straat en zelfs stad – was altijd een diep technologische aangelegenheid. Hiervoor waren veel expertise, programmeerwerk en voorstellingsvermogen voor nodig. Met Digital Twins is dat min of meer plug & play geworden. De digitale omgeving is een directe weergave van de fysieke wereld. Dit maakt het mogelijk bestaande ideeën voor smart spaces te realiseren. En het opent de weg naar nieuwe scenario’s waar we tot voor kort nog niet eens aan dachten. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van machine learning en artificial intelligence. Hiermee kun je niet alleen de bestaande situatie in kaart brengen en besturen. Maar ook bezetting en gebruik kunt voorspellen en plannen.

Next generation IoT

Wat mij betreft zetten we daarmee een stap richting next generation IoT. Dat is een mooi en zeer uitdagend perspectief. Maar nu komt het aan op het realiseren van die potentie. Hoe kunnen we met deze technologie daadwerkelijk slim, efficiënt en duurzaam met die objecten omgaan? We zijn al bezig met een paar interessante cases, maar we willen meer en verder. Samen met opdrachtgevers die de kansen zien.

En samen met de IT-professionals die net als wij blij worden als ze aan de tafels zitten waar de technologie van de toekomst vorm krijgt. Die houden van innovatie en vergezichten. Echter alleen als die ook een wezenlijke plek krijgen in de realiteit van vandaag en morgen. Ik nodig iedereen die meer wil weten over Azure Digital Twins en ermee aan de slag wil, uit om bij ons aan tafel te komen. Dichter bij de toekomst kun je als organisatie en ICT’er niet komen!

Marcel Lucker, Winvision

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in