Home Data & Storage Bescherm en beheer je VM’s!

Bescherm en beheer je VM’s!

76
dainamics

De verschillende infrastructurele vernieuwingen op ICT-gebied, zoals IaaS en virtualisatie, vallen samen met het sterk groeiende belang van data. Om concurrerend te kunnen zijn en dat ook te blijven, speelt analytics van data een steeds belangrijkere rol. Daartoe moet jouw infrastructuur met name de veiligheid en de beschikbaarheid probleemloos ondersteunen. Werk je met VM’s dan heb je een extra uitdaging.

Het is anno 2018 ontoelaatbaar dat data verloren raakt of wordt gestolen. Niet alleen vanwege je voortdurende noodzaak tot innovatie, maar ook vanwege de diverse compliancy-verplichtingen, waaronder de recent van kracht geworden GDPR. Diverse oplossingen beweren databeveiliging en -beschikbaarheid te verzorgen, voor IaaS of voor virtuele omgevingen, of voor beide. Belangrijke punten van onderscheid zijn de snelheid van installatie en implementatie; de leercurve om bekwaam met het systeem om te gaan en de prijs/kwaliteitverhouding waarbij functionaliteit, gebruiksgemak en veiligheid uiteraard een hoofdrol spelen. Het kiezen van de juiste oplossing voor jouw specifieke omgeving en datawensen, vergt de nodige kennis en expertise op het gebied van backup, datarecovery en dataretentie. In deze blog lichten we enkele aspecten binnen dit domein nader toe.

Spectaculair snel

Ieder bedrijf dat werkt met virtuele omgevingen (VM’s) – Vmware of HyperV – heeft een oplossing nodig die de backup, recovery en retentie van alle Virtuele Machines (VM’s) regelt. De nieuwe oplossing van IBM voor databeschikbaarheid, Spectrum Protect Plus, maakt bestandsherstel en toegang tot data voor VM’s vele malen eenvoudiger. Het programma is binnen een kwartier geïnstalleerd en in minder dan een uur kan de configuratie voltooid zijn om de omgeving adequaat te beschermen. Dat is vergeleken met andere oplossingen spectaculair snel!

Een ander issue bij vergelijkbare oplossingen is dat het flink wat studie en doorzettingsvermogen vereist voor je er überhaupt mee aan de slag kan. De lay-out van het dashboard van Spectrum Protect Plus daarentegen is gebruiksvriendelijk en intuïtief.

Instant recovery

Bedrijfscontinuïteit is uitermate belangrijk, helemaal wanneer jouw saleskanalen zich grotendeels online bevinden. Downtime – wat daar ook de oorzaak van is – kan gevoelig veel schade aanrichten. Daarom is het snel kunnen herstellen van data na een crash of ander ongeluk een essentieel onderdeel van databeschikbaarheid-oplossingen. Je wilt het liefst een SLA-garantie dat bestanden binnen een afgesproken periode weer beschikbaar zijn. Lang niet alle aanbieders kunnen dit waarmaken, of het is een hele heisa om dit voor elkaar te krijgen. Met IBM Spectrum Protect Plus is verloren gewaande data op VM’s per direct te herstellen op een bijzonder eenvoudige manier. Met deze mogelijkheid tot instant recovery is iedere SLA probleemloos haalbaar.

Self-service

Nu development en operations steeds dichter bij elkaar werken (DevOps), wil je beide groepen gebruikers toegang geven tot het systeem. Zo kan iedereen op een self-service manier zijn eigen data (terug)halen, zolang ze daar uiteraard de bevoegdheid toe hebben. IBM Spectrum Protect Plus biedt role based access. Meerdere personen kunnen toegang krijgen met de voor hun toegewezen bevoegdheidsniveaus. Bij alle andere oplossingen is er platweg één iemand die op beheerdersniveau toegang heeft tot het systeem. Juist in een tijd waarin snelheid in innovatie het concurrentieverschil kan maken, is directe toegang tot VM-resources op ad-hoc-basis geen enkel probleem meer. Ontwikkelaars en hun operationele tegenpolen hoeven nu niet meer te wachten tot de beheerder één of meer VM’s voor ze regelt.

Global search

Er zijn nog veel meer punten van onderscheid te noemen tussen de diverse oplossingen. We noemen er nog twee. Om te beginnen de doorgroeimogelijkheden naar volledige databeschikbaarheid, virtueel en anderszins. Spectrum Protect Plus is specifiek ontwikkeld voor de virtuele omgeving. IBM heeft de vertrouwde en beproefde TSM (Tivoli Storage Manager) doorontwikkeld naar het ‘state-of-the-art’ Spectrum Protect. In combinatie met de Plus-variant is dan jouw volledige databeschikbaarheid in goede handen.

Tot slot vermelden we de mogelijkheid om een wereldwijde search te doen op alle VM’s. Dit biedt vele voordelen. Onder meer in het kader van de GDPR-compliancy. Zaken als het ‘recht om vergeten te worden’ of het ‘recht op inzage’ van klanten, kunnen dankzij de global search mogelijkheid in Spectrum Protect Plus efficiënt, snel en heel eenvoudig worden uitgevoerd. Bijna net zo eenvoudig als een Google-search kun je wereldwijd op al jouw VM’s in één keer data op bestandsniveau vinden.

Niet alle oplossingen voor databeveiliging en -beschikbaarheid bieden echte waarde voor hun geld. Omdat een en ander afhangt van de configuratie per klant en de licentievorm, valt moeilijk een algemene beste keuze aan te geven. Zorg er in ieder geval voor dat je kiest voor een oplossing die je voldoende brandstof levert voor data-gedreven business.

Nieuwsgierig geworden naar de specifieke mogelijkheden van IBM Spectrum Protect plus, lees dan het uitgebreide artikel, bekijk de video’s en download de technical whitepaper.

Link: https://www.tdconnect.nl/artikel/nieuw-ibm-spectrum-protect-plus/

Ruud van Donk, senior consultant TechData

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here