Home Security Bescherming privacy boeit Nederlander niet

Bescherming privacy boeit Nederlander niet

67

Verbonden aan termen zoals PRISM kwam in de maanden juni en juli van 2013 naar buiten dat verschillende overheidsinstanties binnen en buiten Nederland zich bezig houden met het aftappen van internet en telefoonverkeer. Dit nieuws werd groot gebracht door de media. Toch lijkt de ‘gewone’ burger in Nederland amper wakker te liggen van het wel of niet schenden van een grondrecht als privacy.

Onder het motto “Stop watching us” demonstreerden in Duitsland op 27 juli 2013 in meerdere steden ongeveer 10.000 mensen tegen de afluisterpraktijken van geheime diensten. Ook pleitten zij voor bescherming van klokkenluider Edward Snowden, de systeembeheer die ervoor heeft gezorgd dat dit thema groot nieuws werd in de maanden juni en juli van 2013. Er was een hoger aantal demonstranten verwacht, maar die dag was het erg warm in grote delen van Duitsland.

Daar waar het gaat om behoud van werk, CAO-onderhandelingen of salarisverhoging willen mensen in Nederland zich ook regelmatig mobiliseren. Niet zelden leidt dit tot grote demonstraties waarbij werknemers voor hun ‘recht’ willen opkomen. Hoe anders is dit als het gaat om onderwerpen zoals een mogelijke schending van privacy via het aftappen van telefoon en internetverkeer. Waar zijn de demonstranten in Nederland die het aantasten van de privacy niet accepteren en het opnemen voor Edward Snowden? Heeft het te maken met desinteresse?

Ik denk het niet. Mensen in Nederland zijn al gewend ‘om veel van zichzelf bloot te geven.’ Bij het inkopen via internet, gebruik van social media zoals Facebook en Twitter en internet bankieren worden al veel persoonlijke gegevens gedeeld. Ook het gebruik van camerabeelden die overal verspreid in steden en winkelcentra ophangen wordt gedoogd.

Een ander argument – en dat weegt voor veel mensen mogelijk nog zwaarder – is dat als het (deels) inleveren van privacy bijdraagt aan het bestrijden van terrorisme en het opsporen van misdadigers, de meeste mensen dit wel goed vinden. Dit blijkt ook bijvoorbeeld uit onderzoek van NUtech.

Behalve dus de politiek, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en een paar vakexperts waarvan ook een aantal op Blogit publiceert lijkt in Nederland niemand zich druk te maken over het aftappen van internet en telefoonverkeer…

Leon Dohmen is principal managementconsultant CGI (voorheen Logica)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in