Home Ondernemen & Business Vijf voorspellingen voor 2015

Vijf voorspellingen voor 2015

32
2015

Nu we aan het begin van 2015 staan, is het een mooi moment om terug te kijken op een aantal belangrijke momenten van 2014. Zo vierde Facebook met de introductie van de ‘A Look Back’-video’s zijn tiende verjaardag, maakte 40 procent van de wereldbevolking ongehinderd gebruik van het internet en volgden we via een livestream hoe de Philae landde op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Deze voorbeelden illustreren dat we steeds meer vertrouwen op technologie en de beschikbaarheid van IT. Ik verwacht dat deze trend zich in 2015 zal voortzetten en de volgende vijf ontwikkelingen met zich meebrengt.

  1. Meer behoefte aan 24/7 toegang tot data en applicaties

Het gebruik van mobiele apparaten blijft toenemen en er wordt continu gewerkt aan nog snellere internetverbindingen, zoals 4G, LTE en 5G. Ook de app-markt blijft groeien: in 2013 was deze markt nog $27 miljard waard, de verwachting is dat hij in 2017 goed zal zijn voor $76 miljard. Dit zal zorgen voor een grotere behoefte aan 24/7 beschikbaarheid van data en applicaties. Als gevolg hiervan zal de flexibiliteit en betrouwbaarheid van netwerken een nog belangrijkere rol spelen. Hoewel veel bedrijven dit al erkennen, zullen we de komende twaalf maanden zeker ook nog voorbeelden zien van bedrijven die ondanks alle waarschuwingen kampen met ernstige storingen in de beschikbaarheid.

  1. Het Internet of Things brengt nieuwe uitdagingen met zich mee

IDC voorspeltdat de wereldwijde markt voor oplossingen voor het Internet of Things zal groeien van $1.9 triljoen in 2013 tot $7.1 triljoen in 2020. Daarnaast is twee derde van de consumenten voornemens om voor 2019 een apparaat voor in huis aan te schaffen dat verbonden is met het internet, zoals een Smart tv. Bovendien is de helft van plan een wearable te kopen. Deze ontwikkeling vergroot de behoefte aan connectiviteit en real-time data enorm en zal dan ook nieuwe uitdagingen creëren op het gebied van databeschikbaarheid. Bedrijven die persoonlijke data – variërend van foto’s, een aandelenportfolio of hardloopgeschiedenis – ondersteunen en opslaan, moeten kunnen garanderen dat deze altijd beschikbaar is, ongeacht de locatie van de gebruiker.

  1. Data-explosie blijft aanhouden

De aankomende jaren zal de enorme datagroei alleen maar blijven toenemen. Volgens analisten zal de hoeveelheid data in 2018 zelfs opgelopen zijn tot 400 zettabytes. Deze groei wordt met name gestimuleerd door het Internet of Things. Analisten voorspellen dat er in 2020 zo’n 26 miljard apparaten met het internet verbonden zullen zijn en data genereren en verbruiken. Bedrijven investeren dan ook steeds meer in de opslag, analyse en verwerking van data. Ook verwacht ik dat bedrijven steeds meer zullen investeren in het verminderen en beheren van de footprint van al deze gegevens door gebruik te maken van moderne datacenters.

  1. Bescherming en beheer van endpoints zal meer aandacht krijgen

De afgelopen jaren stonden in het teken van virtualisatie en cloud. Bedrijven hebben geïnvesteerd in moderne datacenters om beschikbaarheid van data en applicaties te garanderen. Toch beseffen nog maar weinig bedrijven dat endpoints in tegenstelling tot servers altijd fysiek zullen blijven. Om ook de beschikbaarheid van deze endpoints te garanderen, zal de bescherming van deze devices in 2015 meer aandacht krijgen.

  1. Cloud, cloud, cloud

De cloud is niet nieuw. De sector spreekt al jaren over de cloud. Maar de laatste twee jaar zien we dat de adoptie ervan zich is gegroeid. We zien dat bedrijven de cloud omarmen om hun flexibiliteit te verhogen en de kosten en complexiteit te verlagen. De introductie van cloud-platformen als Microsoft Azure en VMware vCloud Air laten zien hoe cloud-diensten zich ontwikkeld hebben. Naar verwachting zal het aantal on premise-diensten dat workloads deelt met diensten die in de cloud gehost worden verder toenemen. Bedrijven zullen dan ook steeds meer aandacht hebben voor disaster recovery in de cloud.

Ronald Ooms, Regional Director Benelux, Veeam Software

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here