Home Security Beschikbaarheid van zorg dossier: lekker belangrijk!

Beschikbaarheid van zorg dossier: lekker belangrijk!

192

Met mijn schoonmoeder (84 jaar) zijn wij op bezoek in het ziekenhuis waar haar vriend (85 jaar) uitrust van een acute operatie aan een vernauwing van zijn halsslagader. Symptomen van zo’n vernauwing zijn slikproblemen, krachtsverlies, vermoeidheid, sufheid, spraakproblemen en kans op een TIA of beroerte. Tijdens het bezoekuur zwaait een vrolijke verpleegster de deur wagenwijd open en serveert de lunch op bed! Twee boterhammen wit, kroketje erbij, kaas en ham, bruine boterham met pindakaas, glas melk, koffie,  appeltje én bakje vla als toetje! Wilt u suiker en melk? Nogal verbaasd hebben we snel de hele handel van bed afgevoerd en slechts een kopje thee gedestilleerd uit deze chaos.

Het gebrek aan geld en personeel in de zorg wordt gedeeltelijk ondervangen door de inzet van flexwerkers. Het  aantal ZZP’ers stijgt en vanaf 1 januari 2013 kan een klant die een beroep doet op AWBZ-zorg in natura, zelf kiezen voor een zelfstandige ondernemer in de zorg (ook wel ZOZ’ers genaamd). Kijk maar eens op sites zoals www.thuiszorg.nl, www.privazorg.nl, www.zorgzzp-er.nl. Er zijn legio aanbieders en er lijkt in Nederland  werk genoeg voor de zorgprofessional. Deze professionals moeten vaak schakelen en worden op allerlei fronten direct ingezet. Hun kennis en ervaring maakt ze van grote waarde. Toch hebben ze één aspect niet zelf in de hand en dat is de informatie die tot hun beschikking staat die ze nodig hebben om hun werk écht goed te doen!

Voor goede zorgverlening heb je drie zaken nodig: kennis van de zorg, ervaring in de zorg en informatie over de cliënt of patiënt. En bij de laatste wringt de schoen, want wie weet precies welke zorgverlener wat en wanneer mag inzien? Veel mensen maken zich druk over de toegang en privacy met betrekking tot het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Men is bang voor onbevoegden die in dossiers rondneuzen maar hoe druk moet je je maken over ongeautoriseerde toegang als je een ongeluk krijgt en men in een vreemd ziekenhuis je dossier moet inzien? Voor een goede adequate zorgverlening is het cruciaal dat de juiste mensen op het juiste moment wel toegang hebben tot de juiste medische dossiers! Voor een goede kwaliteit van de zorg, is het voor de zorgverleners belangrijk om toegang te hebben tot alle relevante zorginformatie die ze nodig hebben om hun dagelijkse werk goed te doen. Aangezien de zorgverleners steeds vaker flexwerkers, interim-ers, ZZP’ers en ZOZ’ers zullen zijn, zal het delen van informatie een steeds grotere en belangrijke rol gaan spelen.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft opdracht gegeven aan het Nederlands Normalisatie Instituut (NNI) voor het opstellen van handvatten voor informatiebeveiliging in de gezondheidszorg. Beter bekend onder de naam NEN7510 normering, waarbij de (verplichte) naleving valt onder de verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Eén van de eisen van NEN7510 is dat alléén geautoriseerde gebruikers toegang krijgen en dat elke geregistreerde gebruiker een unieke gebruikersidentificatie moet krijgen, die slechts persoonlijk mag worden gebruikt. Het gebruik van groepsaccounts is verboden. Men wil dus wél dat, als men dan toch het EPD kam inzien, je dat doet onder je persoonlijke naam (en dus met een eigen log-in account!) zodat altijd duidelijk is wie wat en wanneer heeft ingezien.

Wat in dit kader van belang is, is het feit dat flexwerkers, tijdelijke krachten etc. direct over een (login)account moeten kunnen beschikken en dus direct toegang moeten hebben tot EPD’s en zorginformatie. Ervan uitgaande dat er een arbeidsrelatie is tussen de zorginstelling en de ZZP’er zien we hier ook dat integratie van de identiteit (en login gegevens) van de (voedende) personeelssystemen/HR systemen in combinatie met een geïntegreerde flow naar alle (afnemende) in gebruik zijnde zorg applicaties eigenlijk de basis is van een veilige, betrouwbare toegang tot cliënten- en patiënten gegevens.

Inmiddels wordt de vriend van mijn schoonmoeder uitstekend verzorgd door de thuiszorg (een ZZP’er) en knapt hij langzaam op. Gelukkig ligt er op de keukentafel een lijstje met wat hij wel en niet lust, waar de sleutel hangt van de achterdeur en al onze mobiele nummers in geval van nood. Dat voelt een stuk veiliger..

Bram Haasnoot, RealOpen IT

1 REACTIE

 1. Zorg is belangrijk, en stukjes die ons daar op wijzen ook. Echter doet het EPD meer kwaad dan goed, zoals inmiddels op vele plaatsen al wel te lezen, al dan niet af te leiden valt.

  Het komt mij een beetje over als iemand die heel graag fietsen wil tijdens een orkaan. Want, tja, fietsen is toch een heel goede manier om van a naar b te gaan? Op zich wel ja, maar niet onder deze omstandigheden.

  Stel jezelf eens de volgende vraag (en wees daarin praktisch uniek).
  Kunnen de voordelen van het EPD ook op een andere manier worden bereikt, waarbij minder negatieve aspecten tot uiting komen?
  In het verlengde van mijn voorbeeld hierboven zou je kunnen stellen dat een auto veiliger is, en een bus, of een trein, of metro..
  niet alleen zijn er alternatieven die even goed zijn, maar er zijn alternatieven die stukken beter zijn.

  Terug naar het EPD zou je bv kunnen denken aan een pasje die je bij je huisarts laat vullen met jouw gegevens en die via rfid op een metertje afstand uit te lezen is.

  Het enige nadeel dat dit systeem heeft tov een (inter)nationale database, is dat je het pasje kwijt kunt raken, maar goed. Heeft je oma haar paspoort nog?

  Het EPD is dansen met de duivel en het is nergens voor nodig.
  Stop er mee en genereer daarintegen bij anderen het besef dat er veel betere en goedkopere en veiligere alternatieven denkbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in