Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Besluit met ballen

Besluit met ballen

28
baan

Slagvaardig besluiten

Zware, moeilijke besluiten doen. Het is aan de orde van de dag. Of het nu de politiek in Den Haag is, de ondernemer of de HR-manager. De crisis dwingt het ons allemaal af. We vinden het maar niks. En we bakken er bar weinig van. Slagvaardig besluiten. Een verloren gegane vaardigheid.

Reden 1: Analytische verlamming

De conditie zaken van zo veel kanten te bekijken, herformuleren, herwaarderen dat het nemen van welk besluit dat ook gedoemd lijkt. Op 21 maart 2012 verlaat Geert Wilders het Catshuis. Na zeven weken vruchteloos onderhandelen over de miljardenbezuinigingen. De AEX duikt dieper. Nederland is internationaal nieuws.

Reden 2: Zwarte pieten

Naast analytische verlamming is er nóg een reden om het nemen van zware besluiten eindeloos te omzeilen. De gevolgen pakken hoe dan ook vervelend uit voor één van de betrokkenen. En wie krijgt dan de zwarte piet?

We zijn verwend, gemakzuchtig en bang. Bedreven in het ‘afschuiven’, het ‘je indekken’, de besluiten zo tot stand laten komen dat iedereen van het succes kan profiteren en niemand iets te verwijten valt mocht het misgaan. Niet alleen persoonlijk, niet alleen in leiderschap: we hebben er de hele bedrijfsstructuur op ingericht.

En dan

Nog geen week later presenteert minister De Jager het onmogelijk geachte akkoord. De Kunduz-coalitie is geboren. Het kan dus wél. Hoe kan dat?

Tip 1: Kop uit het zand

Het lukt nog te veel mensen om te doen alsof de crisis wel voorbij gaat. Alsof je stil kunt zitten en wachten. Dat als je maar lang genoeg vergadert, overlegt en projectgroepen aanstelt het moment komt dat het voor je opgelost is.

Word wakker! Kijk om je heen! Dit is hem. Dit is de crisis. Hoeveel erger wil je het hebben voordat je snapt dat elke minuut die jij langer besteedt aan uitstel ons allemaal dieper ingraaft.

Tip 2: Blink

In 2005 schreef wetenschapsjournalist Malcolm Gladwell een boek: Blink. Daarin verkent hij hoe het komt dat we dingen vaak ‘weten’ – binnen twee seconden. In HR, je wéét binnen twee seconden of die nieuwe kandidaat past bij de organisatie. In die twee seconden maak je een foto van de hele situatie en kom je tot een rationele conclusie. Die supersnelle cognitie hangt nauw samen met ervaring en vakmanschap. Die vaardigheid hebben we allemaal. En we doen er niks mee. Want er zit geen vangnet onder. Vertrouw op die ‘blink’.

Tip 3: Sta ergens voor

Persoonlijk én organisatorisch moet je ergens voor durven te staan. Dan hoeft het handelen daarnaar echt niet verhuld in processen en programma’s. De crisis is de kans voor de echte leiders, die geen leiding geven vanuit een functieprofiel of aangeleerde trucjes. Maar mensen die leiding geven vanuit een inhoudelijk doel, een persoonlijk of ideëel streven. Mensen en bedrijven “who are crazy enough to think they can change the world. They are the ones who do”.

Ontsla jezelf van het gemak. Wees realistisch over de ernst van de situatie. Vertrouw op je kennis. Sleur jezelf uit het web van (schijn)veiligheid. En neem dat besluit met ballen.

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International (www.aces.nl), Executive Search in ICT, en EmployU (www.employu.nl), dé combinatie van online employment en search.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here