Home Ondernemen & Business The best of both worlds: MPS en ocean racing

The best of both worlds: MPS en ocean racing

56

‘Dat hoort niet bij mijn rol’, hoorde je vroeger nog wel eens iemand roepen op de bedrijfsvloer. Tegenwoordig wordt dat echter steeds minder geaccepteerd. Organisaties moeten zich geregeld heroriënteren en herpakken om de gang erin te houden. Effectief werken in teamverband, precies weten van elkaar wat je te doen staat en ook zaken buiten je scope oppikken, zijn daarvoor onmisbaar. Zo is het ook met de zeilteams die meedoen aan de Volvo Ocean Race, die in oktober van start gaat. De teams zijn overgeleverd aan de elementen, de navigator zet de koers uit en als het nodig is, komt iedereen direct zijn kooi uit om de taak op te pakken die nodig is. Zo is het ook met teamwork binnen organisaties.

Ieder team dezelfde technologie
Het bijzondere aan de Volvo Ocean Race is dat het de eerste keer is dat alle teams zijn uitgerust met precies dezelfde boot met precies dezelfde technologie. Dit maakt de wedstrijd extra spannend, omdat niemand voorsprong kan hebben door geavanceerde, ingebouwde technologie. Iedereen zeilt immers in dezelfde boot en daarmee is er sprake van eerlijke concurrentie. Maar belangrijker is nog dat de kosten beheersbaar blijven. In het verleden ontwierp en bouwde ieder team zijn eigen boot en het bijbehorende onderhoud  zoals reparaties en modificaties kostte een godsvermogen. Voor de race die dit jaar start, heeft Volvo daarom de VOR65 gebouwd, een standaard racer die door alle teams wordt gebruikt en die door de kostenbesparingen een enorme efficiency oplevert. Daarmee wordt ook de deelname aan de race laagdrempeliger door het lagere investeringsniveau. De VOR65 is een boot met allerlei ingebouwde high tech, design elementen en devices met volledig gekoppelde en geïntegreerde communicatie en navigatiesystemen, met als doel zo snel mogelijk de eindstreep te halen. Daarbij komt, dat er een aparte media man aan boord is die zorgdraagt voor een live verslaggeving van de race aan boord. De bemanning op ’t land, de Volvo shore crew, staat paraat voor alle deelnemende teams en is relatief klein ten opzichte van vorige edities van de race, zo’n 30 tot 40 man. Voor elke boot die een etappe erop heeft zitten, zorgt Volvo voor het onderhoud. Daardoor kunnen de afzonderlijke teams toe met een shore crew van twee tot drie man, voor de logistieke zaken en organisatorische aspecten. Dit betekent een nieuwe consolidatieslag in oceaanzeilen in wedstrijdverband.

Vernieuwen
Zeilen en printen zijn beide zo oud als de weg naar Rome. Net zoals de zeilsport evolueert en innoveert, gebeurt dit ook in de wereld van printing. Onze moedermaatschappij, Xerox, was één van de grondleggers van de kopieertechnologie. Na het kopieerapparaat, de printer en de fax, kwamen er multifunctionele printers (MFP’s) die nu in kleur kunnen printen, kopiëren, scannen en faxen, en scans direct per mail kunnen versturen. Afgezien van al dit soort ontwikkelingen, draait het ook in de wereld van Managed Print Services (MPS) om economy of scale en het verlagen van de TCO. Bij onze klanten zien we soms verschillende soorten printers staan, elk afkomstig van verschillende leveranciers. Deze versnippering is kostbaar, omdat je de verschillende typen moet onderhouden en ondersteunen. Te vergelijken met zoals het in de Volvo Ocean Race te kostbaar is je eigen boot te bouwen en te voorzien van de nieuwste technologie.

Consolidatie
De goede weg is die van consolideren en standaardiseren, en klanten te ondersteunen een einde te maken aan de wildgroei door de printers of MFP’s terug te brengen naar die van één of hooguit twee leveranciers. Verder willen klanten willen weten hoe ze MFP’s optimaal kunnen inzetten voor hun gebruikers, ongeacht of die op kantoor, thuis of onderweg zijn en of ze gebruik maken van hun smartphone, laptop of desktop. En ze willen weten welke functionaliteiten op het gebied van op maat gemaakte apps, mobiele printoplossingen en cloud sharing, kunnen worden ingezet. Net als op de boot in Volvo Ocean Race zijn alle apparaten aan elkaar gekoppeld, en in de wereld van MPS is dit niet anders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in