Er is zelden een meer dynamische periode geweest in de wereld van de betaalsystemen. Traditioneel was dit het exclusieve domein van financiële instellingen, maar zogeheten Payment Initiation Service Providers als Apple Pay en Google Wallet zorgen voor veel ophef. Betalen door middel van mobiele betaal-apps heeft duidelijk de toekomst, waardoor de EU de beveiliging van deze diensten strenger wil gaan reguleren.
Regelgevers in de EU (PSD2) publiceerden onlangs een voorstel om de regels voor de autorisatie van betalingen via mobiele apps aan te scherpen. Sterke authenticatie zou verplicht gesteld moeten worden bij het gebruik van betaaldiensten waar persoonlijke en financiële informatie van consumenten geregistreerd wordt. De EU-landen zouden deze regels vervolgens verplicht moeten stellen voor Payment Service Providers (PSP), maar ook de relatief nieuwe Payment Initiation Service Providers.
Betaal-apps: nieuwe spelers, nieuwe regels
Het feit dat de EU regelgeving ontwikkelt voor betaal-apps bevestigt de groeiende rol die Payment Initiation Service Providers spelen bij elektronische transacties tussen de banken van consumenten en (online) retailers. Deze regelgeving is natuurlijk goed bedoeld en zorgt dat er meer aandacht komt voor de beveiliging van persoonsgebonden financiële data.
Er spelen daarnaast grote financiële belangen voor de aanbieders van al die nieuwe betaalsystemen. Zo is in de VS al een machtsstrijd losgebarsten tussen Apple en Walmart. Apple Pay wordt geboycot door deze grote retailer, omdat het bedrijf zelf een concurrerend betaalsysteem heeft ontwikkeld, genaamd CurrentC.
In tegenstelling tot de Apple wil Walmart met het eigen betaalsysteem meer informatie verzamelen over de aankopen van de consument. De aanpak verschilt verder in de zin dat dat Walmart de creditcardmaatschappijen buitenspel zet. Apple doet dit vooralsnog niet, maar zou dit op termijn wel kunnen doen als de dienst een groot marktaandeel krijgt. Ik denk dat we dan uiteindelijk allemaal verliezers zijn en veel meer gaan betalen voor dit betaalgemak, maar dan op andere momenten. Overigens is de scheiding tussen creditcardmaatschappijen en banken in Nederland minder relevant, omdat in Europa al het betaalverkeer via Mastercard en Visa verloopt.
Apple Pay en NFC
Apple Pay is weliswaar een gebruiksvriendelijk en veilig systeem dat is gebaseerd op een internationale standaard voor contactloos betalen, maar de dienst is enkel nog te gebruiken met de nieuwe iPhone 6. Veel interessanter en relevanter zijn volwaardige betaal-apps zoals die de ING onlangs introduceerde in Polen en Turkije, of de betaalsystemen PayPass van Mastercard en Visa’s V.me. De strijd rond alternatieve betaalsystemen gaat grotendeels over inzicht in het betaalgedrag van consumenten. Ik denk dat we bij de voor ons bekende banken toch net iets meer zekerheid hebben dat er goed wordt omgegaan met onze privacy.
Maar de opkomst van al deze nieuwe betaaldiensten is een feit. Om die reden is het des te belangrijker dat er strikte regelgeving voor komt. Het onderling boycotten van betaalsystemen werkt volgens mij alleen maar in het nadeel van de consument.
Ook al lopen we in Nederland nog wat achter op al deze ontwikkelingen, het kan zeker geen kwaad om erop voorbereid te zijn. In afwachting van de nieuwe regelgeving van de EU, is het voor Nederlandse banken en retailers belangrijk om nu al voorbereid te zijn op al deze nieuwe betaalmethoden. Het snel ondersteunen en gebruik maken van deze standaarden kan immers meer inkomsten betekenen!
Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange