Home Security Betere tijden voor IT-kanaalpartners door AI en cybersecurity

Betere tijden voor IT-kanaalpartners door AI en cybersecurity

CompTIA -
12
Ruim drie op de vijf IT-kanaalpartners (61%) in de Benelux zegt dat hun zaken er vandaag beter voor staan dan twee jaar geleden. De twee gangmakers die het meest bijdragen tot een gezond IT-kanaal zijn het omarmen van generatieve artificial intelligence-tools (GenAI) en de vraag naar cybersecurity-diensten.
Zo blijkt uit de ‘State of the Channel 2024: Benelux’, een onderzoek dat CompTIA, ‘s werelds grootste leverancier van IT-certificering, onlangs deed onder 129 IT-kanaalpartners in de Benelux. Respectievelijk 55% en 51% ziet in dit verband deze factoren de ontwikkeling van het kanaal gunstig beïnvloeden.
Andere belangrijke factoren zijn de complexiteit van tech die vraag schept (48%), de adoptie van cloud computing (35%), het uitbreiden van zakelijke modellen in het kanaal (23%) en vraag naar beheerde diensten (22%).
“Bedrijven hebben het gevoel dat ze eindelijk verlost zijn van door de pandemie veroorzaakte verstoringen en meer ademruimte hebben om na te denken over groei, investeringen en innovatie”, zegt Carolyn April, vice president, industry research, CompTIA. “Het grootste deel van de business waar ze zich op richten zijn IT-services. Naarmate meer klanten directe transacties uitvoeren voor goederen via online marktplaatsen en e-commerce storefronts van leveranciers, haalt een groter percentage van de channelbedrijven een groot deel van hun inkomsten uit services.”

AI drijvende kracht 

Maar kunstmatige intelligentie is de belangrijkste drijvende kracht in het kanaal. 30% van de ondervraagde kanaalpartners in de Benelux zegt van plan te zijn dit jaar software-oplossingen gebaseerd op generatieve artificial intelligence (GenAI) te verkopen.
Ook intern kan AI de business verbeteren. 30% is van plan AI te gaan gebruiken, terwijl 54% dit overweegt dit te gaan doen. AI-gedreven chatbots en virtuele assistenten kunnen de ondersteuning van de klant meer persoonlijk maken. Ook bij verkoop en marketing kan AI een grote rol spelen, bijvoorbeeld door marketing pitches en campagnes veel meer op de klant toe te snijden.

Belemmeringen

Er zijn ook potentiële belemmeringen voor zakelijk succes. 53% van de respondenten noemt concurrentie en prijsdruk de twee belangrijkste belemmeringen voor inkomstengroei en winstgevendheid.
Een meerderheid van de kanaalpartners (75%) erkent ook dat ze hun zakelijke vaardigheden moeten verbeteren op gebieden als financiële forecasting en analyse, kostenbeheersing en budgettering. Training en certificering worden gezien als het belangrijkste middel om de zakelijke vaardigheden te verbeteren.

Community event 22 mei 

Hoe MSP’s, verkopers en distributeurs en tech-professionals uit alle geledingen het beste de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, kom je te weten op het CompTIA Community event op woensdag 22 mei aanstaande in Utrecht. Diverse gastsprekers vertellen onder meer alles over praktische toepassingen van generatieve AI, hoe wachtwoorden kunnen leiden tot ransomware aanvallen en hoe je psychologische flexibiliteit kunt opbouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in