Uit een onderzoek onder ruim 3300 IT-specialisten is gebleken dat cyberaanvallen binnen nu en twee jaar het grootste bedrijfsrisico zullen zijn. Recente hackschandalen, waarbij cybercriminelen bijvoorbeeld bedrijfsgegevens stelen om vervolgens losgeld te eisen, onderschrijven de opkomst van deze vorm van criminaliteit. Ondernemingen en overheidsinstanties die nog niet op deze ontwikkelingen zijn ingesprongen dienen deze uitdaging zo snel mogelijk op te pakken om in de toekomst niet ten prooi te vallen aan internetcriminelen.
Het afgelopen jaar hebben we een aantal gevallen gezien waarbij digitale inbraken werden gebruikt om politieke druk uit te oefenen. Zo werd tijdens het opnieuw opgelaaide conflict tussen Israël en Palestina in november 2012 een groot aantal Israëlische websites gekraakt of uit de lucht gehaald door hackersgroeperingen die op die manier wilden protesteren tegen de acties van het Israëlische leger. Eerder in het jaar werd ook al de website van de NAVO rond een omstreden top gehackt en viel de hackersgroepering Anonymous de websites van VISA en PayPal aan nadat deze bedrijven hadden besloten donaties aan WikiLeaks te blokkeren.
Naast deze aanvallen met een ideologische achtergrond zijn er de laatste tijd ook steeds vaker digitale inbraken met uitsluitend een financieel oogmerk. Zo werd begin januari bekend dat het Canadese uitzendbureau Drake International gehackt was en dat de krakers losgeld eisten van het bedrijf omdat anders de persoonlijke gegevens van een groot aantal gebruikers van de website van de onderneming bekend zouden worden gemaakt. Eerder maakten ook de bedrijven Dexia, AmeriCash en Accord melding van digitale aanvallen van eenzelfde aard.
Bedrijven en overheidsinstanties zullen dus in de toekomst meer moeten investeren in zaken als informatiebeveiliging, het maken van back-ups en het mogelijk maken van dataherstel na crashes of digitale inbraken, zodat men minder kwetsbaar is voor deze vorm van criminaliteit. Het feit dat blijkt dat veel IT-specialisten zich inmiddels bewust zijn van het belang hiervan is in ieder geval een belangrijke stap in de goede richting.