Home Cloud Van bezemkast naar cloud

Van bezemkast naar cloud

70

In mijn vorige blog schreef ik over de ontwikkelingen op het gebied van Infrastructuur as a Service (IAAS). De voorspelling is dat deze markt tot 2030 met meer dan 30% groeit. Ik realiseerde me pas later dat de stap naar de cloud niet voor iedereen vanzelfsprekend is. In deze blog wil ik daarom mijn eigen ervaringen op de ontwikkelingen op servergebied en richting de cloud met u delen.

Van bezemkast naar cloud

Het is nog niet zo lang geleden dat ik het onderhoud verzorgde voor organisaties in het MKB. Soms werd ik dan door een van de medewerkers naar een server gebracht die in een bezemkast was geplaatst. Of op plekken in de garderobe; soms met een plankje erboven maar net zo makkelijk onder druipende winterjassen. Prachtige hardware was dat. Ze beschikten niet over een bijzondere externe koeling, af en toe de stofzuiger erlangs en een lapje eroverheen en ze bleven dag en nacht draaien.

De waarde van uw data

Vaak trof ik een of enkele servers aan die al jaren dienst deden, maar wel belangrijke data bevatten die voor de eigenaar van de server (of hun klanten) vele jaren behouden moesten blijven. Het besef van de waarde van die data en het besef van mogelijk verlies heeft ertoe geleid dat steeds meer bedrijven hun data dubbel opsloegen en hun apparatuur op een veiliger plek werd gepositioneerd.

Serverruimte

Een verstandige plek voor de IT-infrastructuur werd dus al snel een eigen serverruimte. Deze moest natuurlijk schoon zijn, gekoeld en bij voorkeur met een iets verhoogde vloer zodat alle bedrading er onderdoor kon. Deze ruimtes hebben tegenwoordig in de meeste bedrijven al gauw een oppervlakte van meerdere vierkante meters. Ze zijn speciaal ingericht voor actieve computercomponenten waarop het bedrijf de IT-diensten kan draaien voor zijn core business.

De “vergeten” kosten

De kosten voor de serverruimte worden vaak verrekend met de kosten die voor het gebouw e.d. worden gemaakt. Hoewel ze meestal niet bij de IT-infrastructuur horen, zijn deze kosten aanzienlijk. Elke speciale vierkante meter ruimte in een gebouw is kostbaar. Elke kilowatt uur stroom boven de 10.000 KW kost ca. 14 cent. Dat loopt snel op, door servers, storage- en netwerkcomponenten en door de koeling die 24 uur per dag actief moet zijn. Die koeling moet trouwens ook regulier onderhoud krijgen en op tijd worden vervangen, net zoals de IT-componenten zelf. Tevens moet de ruimte extra beveiligd zijn volgens de richtlijnen van het bedrijf en de Nederlandse wetgeving.

Een oplossing in de cloud

In een oplossing in de cloud zijn deze kosten en ook de beveiligingsmaatregelen meegenomen. Een directe vergelijking van de kosten van de eigen infrastructuur met een infrastructuur in de cloud is daarom niet makkelijk te maken. De kosten voor aanschaf en onderhoud van een server kunnen pas naast de kosten van een cloudoplossing worden gelegd als alle relevante kostenposten zijn meegenomen.
Naast het kostenaspect is men in de cloud de verantwoording kwijt van het hebben en beheren van eigen hardware en kan men flexibel uitbreiden én krimpen.
Groeien kan ook met eigen hardware, maar een uitbreiding van bijvoorbeeld storage kost in de cloud 15 minuten, maar kan met eigen hardware weken tot maanden duren. En als het dan uiteindelijk niet meer nodig is, blijft de afschrijving van de eigen hardware doorlopen en stopt die van de cloudoplossing aan het einde van de maand.

Denk ook eens aan extra capaciteit om een test te draaien van een nieuw softwareplatform. En dit volledig los van de eigen IT-omgeving. U kunt hiervoor een eigen server kant en klaar inrichten en gaan testen. Of u huurt voor een periode een testomgeving in de cloud. Natuurlijk kan dit ook virtueel op uw eigen omgeving, maar niet ongelimiteerd naast uw productiemachines (de hardware wordt immers toch gedeeld). Ook hier geldt dat de afschrijving voor uw eigen systemen door blijft lopen en die in een cloudoplossing stopt.

Nieuwsgierig wat cloud voor u kan betekenen?
Mijn collega’s en ik bieden vanuit COMPAREX verschillende cloudoplossingen aan. Zelf richt ik mij voornamelijk op de Infrastructuur as a Service (IaaS) oplossingen vanuit IBM-Softlayer. Maar ook met Platform as a Service(PaaS) en Software as a Service(SaaS) oplossingen van bijvoorbeeld Microsoft Azure kunnen wij u ondersteunen.

Ron Horsmeier, Cloud Consultant IBM SoftLayer bij Comparex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in