Home Data & Storage BIG DATA – BIG ICT?

BIG DATA – BIG ICT?

86
dainamics

TheMETISfiles en Keala deden dit jaar uitgebreid onderzoek naar het fenomeen Big Data in het Nederlandse bedrijfsleven. Een belangrijke uitkomst is, dat zondermeer gesteld mag worden dat Big Data een vliegende start kent. Een behoorlijk deel van de ondervraagden (werkzaam in vestigingen van bedrijven en instellingen met 50 of meer werknemers) blijkt al actief te zijn met projecten op dit gebied.

Hoewel Big Data-technologieën nog in ontwikkeling zijn, wordt er door bedrijven al volop op ingezet. Op een gunstige voedingsbodem waarin veel organisaties al rondlopen met plannen of zelfs al in een pilot-fase zitten, betekent dit dat er een zeer duidelijke stijging van dit type projecten in Nederland mag worden verwacht.

De reden dat Big Data snel voet aan de grond krijgt, is dat van Big Data verwacht wordt dat het een duidelijke inbreng heeft op de bottom- en topline in positieve zin. D.w.z. het bespaart kosten en/of draagt bij aan de omzet in directe dan wel indirecte zin voor de gehele organisatie. Big Data lijkt dus echt een serieuze plaats te krijgen in organisaties, die ervan uitgaan dat daarmee de efficiëntie van de onderneming zal stijgen. Op dit moment lijkt het echter nog teveel een feestje van de ICT te zijn. Wie betaalt die bepaalt immers meestal en dat is in veel gevallen nog de ICT-afdeling van organisaties die met Big Data bezig zijn – of er de potentie voor hebben.

Big Data

Het vermoeden is dat ook Big Data gerelateerde projecten en activiteiten weer te veel een ICT-ding zijn waarbij middel en doel omgedraaid worden. Het blijkt ook dat het resultaat van Big Data-gerelateerde projecten tot nu toe nog lang niet altijd helder of positief te noemen is. De 30% waar het resultaat conform de verwachting is en vooral de 16% waar het die verwachting heeft overtrofffen geven de burger echter moed.

Big Data lijkt in de hype die het nu is dus in eerste instantie weer een ICT-speeltje te zijn, terwijl de introductie een uitgelezen kans is om ICT nu eens een logisch onderdeel van die organisatie en haar processen te laten zijn. In ons onderzoek vroegen we welke functionarissen bij ondernemingen als projectleiders voor het Big Data-team functioneerden. Uit de antwoorden blijkt dat naast de CIO of IT-directeur de andere genoemde functionarissen zonder uitzondering niet ICT gerelateerde functies hebben. Wat dat betreft zijn we toch een stap verder gekomen ten opzichte van enkele jaren geleden, toen een introductie van nieuwe technologie alleen door de IT-afdeling werd verzorgd.

Big Data

Ruud Alaerds is directeur van Keala Consultancy

2 REACTIES

  1. Mooi om te zien dat ook uit onderzoek blijkt hoe snel Big Data op de agenda’s is gekomen van bedrijven. Dat het nu vooral nog een feestje van de IT is heeft denk ik vooral te maken met de complixiteit van het werken met mass data en het uitrollen van goed functionerende business inteligence en tools voor data analyse. Lees voor meer informatie ook: http://zerodistance.cio.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here