Home Data & Storage Big Data by design

Big Data by design

86

Steeds meer leveranciers beweren dat ze hun IT-systemen optimaliseren met Big Data. Dat klinkt vaak mooier dan het is. De juiste data krijg je alleen als daar al in de ontwerpfase over is nagedacht.

Mijn vrouw en ik zijn op huizenjacht. We hebben niet direct haast, dus we hebben een wensenlijstje gemaakt (tuin op het zuiden, kelder voor de wijn en de ontspanning, ruime open keuken, etc.). We bezoeken zo nu en dan met een makelaar een pand dat er op de foto aardig uitziet. Niet zo gek lang geleden hadden we er een op het oog: grote lichte kamers, prachtige tuin, leuke buurt. We waren al bijna om, toen we nog even in de kelder wilden kijken. Zat er niet in. Wat? Maar dat stond toch op de lijst? Geen probleem, meende de makelaar, die kun je er altijd nog inbouwen.

Direct meenemen

Nou weet ik niet hoeveel verstand u heeft van woningbouw, maar een fatsoenlijke kelder inbouwen in een bestaand pand is niet eenvoudig. Je hebt er niet voor niks een aparte vergunning voor nodig: je speelt tenslotte met de fundering van je huis. De ondergrond, het grondwaterpeil, de buren… Het kan wel, maar het was wel een stuk handiger geweest als het bij de bouw direct was meegenomen. Je huis wordt er niet gelukkig van als je achteraf nog eens flink onder zijn vloeren gaat wroeten en je portemonnee ook niet.

Big data voor optimalisatie

Bij Nimble Storage hebben we een Vice President Analytics en Customer Support, Rod Bagg. Rod is een van onze belangrijkste pleitbezorgers van InfoSight. InfoSight is een systeem dat standaard is ingebouwd in al onze Nimble Flash arrays. De basisgedachte, waar Nimble van het begin af aan mee werkt, is dat we Big Data analyse gebruiken om voortdurend de prestaties te optimaliseren van onze systemen en van de hele omgeving waarin onze systemen verkeren. Het resultaat is ongekend hoge betrouwbaarheid.

Zere been

De laatste tijd beginnen onze concurrenten door te krijgen dat de voorspellende gaven van Big Data analyse best voordelen hebben, en dus proberen ze nu ook vergelijkbare functionaliteit aan hun producten toe te voegen. Dat is tegen het zere been van Rod. In een vlammend betoog legt hij uit waarom je dit soort dingen niet achteraf nog even op je product kunt plakken en dan roepen dat je het ook kunt.

Oorspronkelijke ontwerp

De reden dat het bij ons zo goed werkt is dat het is meegenomen in het oorspronkelijke ontwerp van al onze producten. Dat zorgt ervoor dat we altijd alle relevante data direct kunnen opvragen, omdat alle sensoren al in de ontwerpfase op de juiste plaats zijn gezet. Omdat we dat vanaf het begin hebben gedaan, kunnen we bovendien putten uit de ervaringen van al meer dan 6.200 klanten, zodat we die data exact kunnen duiden. Het gevolg is dat negen van de tien support cases door ons eigen InfoSight programma worden aangedragen, nog voor de klant ook maar het idee heeft dat er een probleem zou kunnen zijn. 85% van die cases wordt automatisch opgelost.

Solide basis

De les voor mij is dat een solide basis uitermate belangrijk is. Je wilt niet achteraf constateren dat je wellicht beter over je ontwerp had moeten nadenken. Hoe je het ook wendt of keert: als je achteraf iets moet toevoegen dat zo fundamenteel is als de kelder van je woning, maak je het jezelf alleen maar moeilijk en weet je eigenlijk zeker dat het resultaat nooit zo goed is als het had kunnen zijn. Als je iets doet, doe het dan liever meteen goed. Wij kijken nog even verder naar een woning die echt bij ons past…

Frank Pruijs, sales manager Nimble Storage Nederland

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in