Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Bij- en omscholen belangrijker dan ooit; nu is de tijd om te...

Bij- en omscholen belangrijker dan ooit; nu is de tijd om te versnellen [Deel II]

188

Hoe kunnen we opleiden voor de beroepen van de toekomst? In deel I bespraken we hoe de Nederlandse datacenters zich inzetten om werkzoekenden uit andere sectoren om te scholen voor een baan in de branche. In deel II gaan we in op de rol van de overheid. Wat zijn haar activiteiten op dit thema en hoe kunnen we versnellen om mensen succesvol van werk naar werk te begeleiden?

Leven Lang Ontwikkelen

In deel I beschreven we dat de maatschappij in hoog tempo digitaliseert en automatiseert. Inmiddels heeft de digitaal werkende bevolking een omvang van 2,1 miljoen mensen en dit aantal stijgt razendsnel. Hierdoor veranderen de eisen die aan werknemers worden gesteld steeds sneller. Dit betekent dat het updaten van professionele kennis en vaardigheden belangrijker is dan ooit. De overheid onderstreept het belang hiervan met haar programma Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Dit programma helpt studerend en werkend Nederland om zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Omscholen leidt tot onzekerheid

Het bedrijfsleven draagt haar steentje bij aan dit programma. Het traject van omscholen tot Data Center Professional van Data Center College is een van de initiatieven vanuit het bedrijfsleven om meer talent naar de sector te halen. Daarnaast bieden zij ondersteuning aan ROC’s die sinds 2020 datacenteronderwijs aanbieden.

Toch brengt een carrièreswitch veel onzekerheden met zich mee. Want hoe kun je een studie betalen als je niet kunt werken? Wat als de investering in een opleiding zich niet uitbetaalt? Krijg je wel een baan zonder aantoonbare werkervaring? Willen we echt kunnen versnellen en een soepel verloop op de arbeidsmarkt realiseren, dan moet ten minste een deel van deze drempels worden weggenomen.

Neem drempels weg, geef iedereen een Persoonlijke Ontwikkelrekening

Een manier om deze drempels weg te nemen, is het implementeren van een persoonlijke “ontwikkelrekening” voor alle burgers. Zowel overheid, werknemer als werkgever dragen bij aan deze rekening. De werknemer kan deze rekening op elk gewenst moment inzetten voor (toekomstige) scholings-, vaardigheids- of omscholingsdoeleinden. Door een “potje” te reserveren voor Leven Lang Ontwikkelen, krijgt iedereen de mogelijkheid zichzelf arbeidsrelevant te houden, ongeacht achtergrond of financiële omstandigheden.

Promoot de banen van de toekomst

Een tweede aandachtspunt is dat er meer aandacht moet komen voor het promoten van kansrijke sectoren zoals de datacenterbranche. Juist nu iedereen thuis werkt en leert en dus meer gebruik maakt van het internet, neemt de vraag naar datacenterdiensten fors toe. Anno 2020 werkten er zo’n 11.000 mensen in en om de datacenters en verwacht wordt dat deze met 46% groeit tot 2025. Om die groei te kunnen bijbenen, zijn meer mannen en vrouwen nodig om de datacenters te bemensen. In andere woorden: volop baankansen in deze toekomstbestendige sector. De overheid kan als centrale partij een belangrijke rol spelen in het promoten van deze banen van de toekomst.

Tijd om te versnellen

Juist nu met de pandemie, maar ook post-Covid, is het belangrijk om te versnellen en mensen succesvol van werk naar werk te krijgen. Als sector dragen wij daar graag een steentje aan bij. Wij reiken dan ook de hand naar de overheid om hierin samen op te trekken en mensen te begeleiden naar een nieuwe baan. Op die manier zorgen we voor een gezonde arbeidsmarkt, nu en in de toekomst.

Eline Stuivenwold, beleidsmedewerker onderwijs en werkgelegenheid bij Dutch Datacenter Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in